καρκίνος-ξεκινά-η-πρώτη-δοκιμή-του-εμβ-182408
ΥΓΕΙΑ | 05.02.2024 | 14:00

Καρκίνος: Ξεκινά η πρώτη δοκιμή του εμβολίου mRNA

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2.

Η κλινική δοκιμή θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα και καρκίνο του πνεύμονα, μεταξύ άλλων.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και μπορούν να παραχθούν πολύ πιο γρήγορα και εύκολα. Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό γνωστό ως αγγελιοφόρο RNA – ή mRNA – και λειτουργεί εισάγοντας κοινούς δείκτες από όγκους στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Στόχος είναι να το βοηθήσει να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

«Οι νέες ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου με βάση το mRNA εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς ώστε να καταπολεμά τον καρκίνο του», δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Πινάτο του Imperial College του Λονδίνου, ερευνητής του βρετανικού σκέλους της δοκιμής.

Ο Πινάτο δήλωσε ότι η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να χρειαστούν χρόνια προτού καταστεί διαθέσιμη σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Ωστόσο, η νέα δοκιμή θέτει κρίσιμες βάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη λιγότερο τοξικών και ακριβέστερων νέων αντικαρκινικών θεραπειών.

«Τις χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να αντιστρέψουμε την κατάσταση κατά του καρκίνου», πρόσθεσε.

Εμβόλια κατά του καρκίνου δοκιμάζονται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες, οι οποίες βασίζονται στην εξαγωγή του γενετικού υλικού του ίδιου του ασθενούς από τον όγκο του- και θεραπευτικές ανοσοθεραπείες, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες για να στοχεύουν έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Ο πρωταρχικός στόχος της νέας δοκιμής – γνωστής ως Mobilize – είναι να ανακαλύψει αν αυτός ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας mRNA είναι ασφαλής και ανεκτός από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του δέρματος και αν μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους τους. Ορισμένοι ασθενείς θα λάβουν μόνο το εμβόλιο ενώ άλλοι θα το λάβουν σε συνδυασμό με το αντικαρκινικό φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους, εφόσον αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική.

Ορισμένα εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν εισέλθει πρόσφατα σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο.

Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες βασίζονται στην εξαγωγή του γενετικού υλικού του ίδιου του ασθενούς

Θεραπευτικές ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, όπως η θεραπεία mRNA -που πρόσφατα ξεκίνησε στο Λονδίνο-, οι οποίες είναι «έτοιμες» και προσαρμοσμένες σε έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Ο πρωταρχικός στόχος της νέας δοκιμής -γνωστής ως Mobilize- είναι να ανακαλύψει εάν ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας mRNA είναι ασφαλής και ανεκτός από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του δέρματος και μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους.

Οι ερευνητές λένε ότι, ενώ η πειραματική θεραπεία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο δοκιμών, ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους, εφόσον η προσέγγιση αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική.

Αυτή τη στιγμή οι βασικές θεραπείες για τον καρκίνο είναι οι χημειοθεραπείες και οι ανοσοθεραπείες, ωστόσο τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα, καθιστώντας τους όγκους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους.

Προ-κλινικές δοκιμές τόσο σε κυτταρικά όσο και σε ζωικά μοντέλα καρκίνου παρείχαν ενδείξεις ότι η νέα θεραπεία με mRNA είχε επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.