Κακοσμία στόματος: Γιατί την έχεις και πώς να την αντιμετωπίσεις εύκολα (φωτο)

Συχνό φαινόμενο αποτελεί πλέον η κακοσμία του στόματος -επιστημονικά χαλίτωση- καθώς πολλοί παραμελούμε τον διαρκή καλλωπισμό του εαυτού μας. Η κακοσμία συμβαίνει κάποιες φορές να μην αναγνωρίζεται ως πρόβλημα από το άτομο που πάσχει εξαιτίας του φαινομένου της προσαρμογής. Η κακή στοματική υγιεινή θεωρείται η βασική αιτία της δυσοσμίας. Όταν τα δόντια και η γλώσσα δεν καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα σχολαστικά, με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, τα υπολείμματα τροφών αυξάνουν τα βακτήρια του στόματος και δημιουργούνται δύσοσμα θειικά αέρια.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι το 85% των προβλημάτων κακοσμίας του στόματος προέρχονται από το πίσω μέρος του στόματος. Κάτω από την επιφάνεια της γλώσσας βρίσκουν καταφύγιο βακτήρια που παράγουν θείο. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζετε και τη γλώσσα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας.
Η πιο γνωστή οδοντιατρική αιτία όμως είναι τα χαλασμένα δόντια. Οι μικροοργανισμοί μέσα στο στόμα καθώς τρέφονται από ένα παραμελημένο δόντι, δημιουργούν μια άσχημη μυρωδιά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Καθώς τα δόντια εξασθενούν και καταστρέφονται, το στόμα μυρίζει. Εάν δεν αναζητήσετε άμεσα θεραπεία, το δόντι τελικά θα χαθεί.

Οι αιτίες της κακοσμίας του στόματος:

Τερηδόνα
Όπως ήδη σημειώσαμε, τα χαλασμένα δόντια είναι από τις βασικές αιτίες που προκαλούν κακοσμία του στόματος.

Παθήσεις των ούλων
Τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή εξαιτίας των υπολειμμάτων τροφών αλλά και των νεκρωμένων επιθηλιακών κυττάρων, που οδηγούν στην υπερανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων.

Ξηροστομία
Το σάλιο καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα και διατηρεί το περιβάλλον καθαρό. Όταν πάσχουμε από ξηροστομία, διευκολύνεται η αύξηση των βακτηρίων που οδηγεί σε δυσοσμία.

Έγκλειστο δόντι
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες προκαλούν κάποιες φορές μία φλεγμονή γνωστή ως περιστεφανίτιδα. Τα υπολείμματα των τροφών που συσσωρεύονται στο σημείο γίνονται εστίες μικροβίων που προκαλούν φλεγμονή και φυσικά οίδημα και κακοσμία.

Χρόνιες ασθένειες
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση, νεφρική ανεπάρκεια, εντερική απόφραξη και καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου πολλές φορές έχουν εξαιτίας τους, δυσάρεστη αναπνοή.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της κακοσμίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών. Όποια κι αν είναι η αιτία της, ο πιο σίγουρος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο σωστός και συχνός καθαρισμός του στόματος και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ώστε να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα των ούλων και των δοντιών.

Επικουρικά, συστήνεται να πίνουμε αρκετό νερό, να χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα με αντιμικροβιακή δράση, να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη για δροσερή αναπνοή.

Δεν είναι σπάνιο, η δύσοσμη αναπνοή να οφείλεται σε κάποιες… κακές συνήθειες.

Οι συνήθειες που επιφέρουν δύσοσμη αναπνοή:

Αν είστε καπνιστές, έχετε δυσάρεστη αναπνοή όχι μόνο εξαιτίας της μυρωδιάς του καπνού αλλά και επειδή συχνά οι καπνιστές εμφανίζουν περιοδοντική νόσο.

Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η στοματική σας κοιλότητα πάσχει από ξηρότητα που επιτρέπει την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων, που προκαλούν δυσοσμία.

Πηγή: Onmed.gr

ΥΓΕΙΑ, ΣΤΟΜΑ, ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΚΟΣΜΙΑΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]