Υπ. Υγείας: Τρέχει για να προλάβει κίτρινες κάρτες για claw back και rebate

Την κατάθεση προτάσεων στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας για τη ριζική αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής σκοπεύει ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και λίγες εβδομάδες στο Υπ. Υγείας με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Η ανάγκη τήρησης της δέσμευσης απέναντι στους θεσμούς για περιορισμό του ύψους του μηχανισμού αυτόματων περικοπών της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 30%, για τα έτη 2017-2018 έχει σημάνει συναγερμό.  Σημειώνεται ότι το σύστημα των «κουρεμάτων» τύπου claw back «δείχνει» στο 6μηνο μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη  το ποσό των 216 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και ο λογαριασμός για το νοσοκομειακό claw back. Ήδη το ποσό αυτό φαντάζει υπέρογκο για τις εταιρίες, ενώ δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας και στην κυβέρνηση και στη δυνατότητάς της να εξορθολογήσει συνολικά το σύστημα φαρμακευτικής δαπάνης.

Έτσι, η κυβέρνηση βιάζεται για τη γρήγορη εφαρμογή νέων προσεγγίσεων για το clawback και το rebate, την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την  ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επίσης, εξετάζεται το πλαίσιο για τις υπηρεσίες φαρμακείου, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και  τη διακίνηση νοσοκομειακών  φαρμάκων μέσα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Επίσης συζητείται το πώς θα καταγραφεί με σαφήνεια η επιβάρυνση  των ασφαλισμένων από τις συνεχείς περικοπές στη υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό χτες η ειδική ομάδα δεκαμελής αυτή ομάδα  εργασίας συναντήθηκε για δεύτερη φορά και αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της μέχρι τέλος του χρόνου. Ήδη ΕΟΠΥΥ έχει συντάξει ένα κείμενο βάσης με προτάσεις σε σειρά θεμάτων, όπως η εισαγωγή ελέγχων συνταγογράφησης στα ηλεκτρονικά συστήματα και στις διαδικασίες αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, την αλλαγή του συστήματος rebate, προωθητικές δράσεις για τα γενόσημα, την  εισαγωγή νοσοκομειακού συνταγολογίου, κυρίως για τις θεραπείες υψηλού κόστους, την εισαγωγή νέων πρακτικών διαπραγμάτευσης με τις εταιρίες, την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων, τη χορήγηση Βιο-ομοειδών προϊόντων. Άλλωστε, το μάτι των θεσμών από βδομάδα θα είναι κοντά.

ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΘΕΣΜΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ, CLAW BACK, REBATE, ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!