Γραβάνης για AstraZeneca: Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο θρόμβωσης

Μπλόκο Ιταλίας σε 250.000 φιάλες του εμβολίου της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία

Έντονη είναι η ανησυχία που προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca τόσο στους ιατρούς όσο και τους πολίτες, μετά από περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν έπειτα από τη χορήγησή του.

Ωστόσο, το τοπίο αρχίζει να “καθαρίζει” και η ανησυχία να καταλαγιάζει, εξηγεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γραβάνης, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα”, καθώς οι ιατροί είναι πλέον σε θέση να ενημερώνονται εκτενώς τόσο από την ανάλυση των περιπτώσεων όσο και από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

“AstraZeneca: 220 περιστατικά θρομβώσεων σε 32 εκατ.εμβολιασμένους”

Μέχρι στιγμής, το εμβόλιο έχει δώσει 220 περιστατικά θρομβώσεων σε 32 εκατ.εμβολιασμένους στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα, στα 10 εκατ. πληθυσμού, αν εμβολιάζονταν όλοι, θα είχαμε 40 τέτοια περιστατικά. Την ίδια στιγμή, στο ένα εκατ. των γυναικών που παίρνουν χάπια αντισύλληψης, έχουμε 800 περιπτώσεις θρομβώσεων, επισημαίνει.

“Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της AstraZeneca δίνει περιπτώσεις μιας πολύ ειδικής θρόμβωσης που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια. Συνήθως η θρόμβωση, ωστόσο, σχετίζεται με υψηλά αιμοπετάλια“, τονίζει ο καθηγητής, ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες πολύ πιο σπάνιες θρομβώσεις που περιγράφηκαν τόσο για το εμβόλιο της Phizer και της JOHNSON & JOHNSON.

Τα περιστατικά θρομβώσεων της AstraZeneca αφορούν σε συντριπτική πλειοψηφία σε γυναίκες 25 -59 ετών επισημαίνει, τονίζοντας ότι άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, το σύμπτωμα – υπογραμμίζει- παρουσιάζεται στην πρώτη δόση.

Το μήνυμα που δίνει, λοιπόν, η ιατρική κοινότητα είναι οι πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς οι κίνδυνοι του κύματος της πανδημίας είναι πολλαπλάσιοι.

“Η πανδημία δε θα αντιμετωπιστεί μόνο με εμβόλια”

Αναφορικά με τα αντιικά φάρμακα, ο καθηγητής τονίζει ότι η πανδημία δε θα αντιμετωπιστεί μόνο με τα εμβόλια, καθώς χρειαζόμαστε και αντιικά φάρμακα τα οποία θα χορηγουνται στο σπίτι σε ασθενείς που έχουν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα. Θα χορηγούνται από το στόμα και στη συντιπτική πλειοψηφία, θα αποτρέπουν τη βαριά νόσηση. Αυτά, ωστόσο, αναμένται να είναι διαθέσιμα σε ένα χρόνο.

ΥΓΕΙΑ, ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRAZENECA


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!