γιατί-φτερνιζόμαστε-όταν-μυρίζουμε-π-15264
ΥΓΕΙΑ | 30.08.2017 | 08:30

Γιατί φτερνιζόμαστε όταν μυρίζουμε πιπέρι

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ποιος είπε, ότι οι αλλεργίες της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι οι μόνες αιτίες που προκαλούν δάκρυα στα μάτια και πολύ έντονο φτέρνισμα; Υπάρχουν φορές που η επαφή σας με μια τροφή ενδέχεται να έχει τα ίδια δυσάρεστα κι ενοχλητικά αποτελέσματα και παρακάτω θα βρείτε μια από αυτές.

Το πιπέρι ανήκει στην κατηγορία των καυτερών μπαχαρικών που κατέχουν εξέχουσα θέση στη μαγειρική, αλλά πέρα από την ιδιαίτερη νοστιμιά και το άρωμα που προσθέτει στις συνταγές, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στις ευεργετικές του ιδιότητες.

Μεταξύ άλλων είναι αποτοξινωτικό, δρα κατά της δυσφορίας στο στομάχι, μπορεί να λειτουργήσει κατά του άγχους,έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, δρα ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να ταλαιπωρούν τον οργανισμό, ενισχύει την απώλεια βάρους και καταπολεμά το βήχα όταν κανείς αντιμετωπίζει ένα κρυολόγημα.

Παρόλα αυτά, όπως θα έχετε παρατηρήσει, ο οργανισμός συχνά αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με το συγκεκριμένο μπαχαρικό, με αποτέλεσμα να φτερνίζεστε και μάλιστα επίμονα.

Πώς εξηγείται άραγε αυτή η αντίδραση, όταν δεν πρόκειται για κάποια αλλεργία;

Η επιστήμη δίνει τη δική της εξήγηση η οποία είναι διττή:

Από τη μια μεριά, όταν το πιπέρι χρησιμοποιείται στην τριμμένη του μορφή, διεγείρει τα νευρικά κύτταρα που υπάρχουν μέσα στη μύτη και πυροδοτεί το αντανακλαστικό φτάρνισμα, προκειμένου να καθαριστεί η μύτη, όπως θα γινόταν και σε κάθε άλλη περίπτωση για να καθαριστεί από τα επιβλαβή σωματίδια, που έχουν εισέλθει σε αυτήν.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει ακόμη μια εξήγηση που αφορά σε ουσία που περιέχεται στο πιπέρι και όταν κανείς την εισπνέει, ερεθίζονται οι απολήξεις των νεύρων του βλεννογόνου, με αποτέλεσμα να προκαλείται το φτέρνισμα. Η ουσία αυτή λέγεται «πιπερίνη», είναι ακίνδυνη και εκτός από το φτέρνισμα, είναι υπεύθυνη και για τη spicy γεύση του μπαχαρικού!

πηγή: medicalnews.gr

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.