φάρμακα-όπως-το-ozempic-μπορούν-να-μειώσουν-τ-1119021
ΥΓΕΙΑ | 08.07.2024 | 10:40

Φάρμακα όπως το Ozempic μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για 10 είδη καρκίνου

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, αναφέρει ότι η χρήση φαρμάκων που έχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, όπως είναι το Ozempic και το Wegovy (που απευθύνονται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν γίνει πασίγνωστα καθώς προκαλούν μεγάλη απώλεια κιλών), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές μελέτησαν 13 καρκίνους που συνδέονται με την παχυσαρκία και βρήκαν ότι τα άτομα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν 10 από παρακάτω τύπους καρκίνου: καρκίνο του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, της χοληδόχου κύστης, των νεφρών, του ήπατος, των ωοθηκών και του παγκρέατος, καθώς και μηνιγγίωμα (είναι ο πιο συχνός τύπος πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου) και πολλαπλό μυέλωμα.

Ωστόσο, η σεμαγλουτίδη δεν συνδέθηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, του στομάχου ή του μαστού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά δεδομένα 1.651.452 ασθενών μέσα σε διάστημα 13 ετών, συγκρίνοντας ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί GLP-1, ινσουλίνη ή μετφορμίνη.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν φάρμακα GLP-1 σε σύγκριση με αυτά που έπαιρναν ινσουλίνη είχαν:

-65% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της χοληδόχου κύστης

-63% μειωμένο κίνδυνο για μηνιγγίωμα

-59% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος

-53% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου καρκίνου του ήπατος που ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

-48% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

-46% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου

-41% μειωμένο κίνδυνο πολλαπλού μυελώματος

-40% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

-26% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου

-24% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού.

Οι ερευνητές σημειώνουν όμως ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων προκλινικών και κλινικών δοκιμών, για να αξιοποιηθούν αυτά τα ευρήματα.

ΠΗΓΗ: TheTOC

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.