Έρευνες για την προέλευση του COVID-19 -Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
19
Νοέμβριος
Back

Έρευνες για την προέλευση του COVID-19 -Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Περισσότερο φως στην προέλευση της πανδημίας COVID-19 ρίχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Science και βασίστηκε στην ενδελεχή ανάλυση των αρχικών κινεζικών αναφορών στη «μυστηριώδη πνευμονία», που εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις της ανθρωπότητας τους τελευταίους αιώνες. Η έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την προέλευση του πανδημικού κορωνοϊού δεν κατάφερε να αποτυπώσει ορθώς τα αρχικά συμβάντα της πανδημίας, διαστρεβλώνοντας τελικώς τη χρονολογική της εξέλιξη. Το πρώτο κρούσμα της COVID-19 ήταν η Βέι Γουιξιάν, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, έμπορος θαλασσινών στην υπαίθρια αγορά της Γουχάν, και όχι ένας λογιστής που κατοικούσε χιλιόμετρα μακριά από αυτήν, όπως εκτιμούσε ο ΠΟΥ. Η γυναίκα εμφάνισε υψηλό πυρετό στις 10 Δεκεμβρίου του 2019.

Ο Μάικλ Γουόρομπεϊ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, που ειδικεύεται στην εξέλιξη των ιών και υπογράφει τη μελέτη, διαπίστωσε ανακολουθίες και σφάλματα στο χρονοδιάγραμμα της πανδημίας που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ, αφού μελέτησε εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και τηλεοπτικές συνεντεύξεις των υποτιθέμενων πρώτων κρουσμάτων COVID στα κινεζικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή, οι νέες αναλύσεις που πραγματοποίησε σχετικά με τη σύνδεση των πρώτων κρουσμάτων COVID και της ιχθυαγοράς Χουανάν υποδεικνύουν ότι αυτή ήταν το «σημείο μηδέν» της πανδημίας. «Σε μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, περισσότερα από τα μισά κρούσματα COVID, στην αρχική φάση της πανδημίας, συνδέονταν με την αγορά, δηλαδή μια γεωγραφική τοποθεσία που έχει την έκταση ποδοσφαιρικού σταδίου. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγηθεί αν η πανδημία δεν άρχισε από εκεί», σημειώνει.

Παρότι πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, αναγνωρίζουν ότι η νέα ανάλυση είναι ορθή και ρεαλιστική, δεν αποκλείουν ο «ασθενής μηδέν» να μολύνθηκε πριν από την έμπορο, και η ιχθυαγορά, εξαιτίας του κακού εξαερισμού και του συνωστισμού ανθρώπων και ζώων, να ενήργησε ως εστία υπερμετάδοσης. Ο Τζέσι Μπλουμ, ιολόγος του Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνας Φρεντ Χάτσινσον, επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται σφάλματα στο πόρισμα που συνέταξε ο ΠΟΥ με τη συνεργασία Κινέζων ερευνητών, ιδιαίτερα όσον αφορά τα πρώτα κρούσματα της νόσου και τη σύνδεσή τους με την ιχθυαγορά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!