έρευνα-οι-άνω-των-40-πρέπει-να-εργάζοντα-561913
ΥΓΕΙΑ | 02.09.2019 | 13:30

Έρευνα: Οι άνω των 40 πρέπει να εργάζονται 3 ημέρες την εβδομάδα

Με βάση μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Melbourne Institute Worker Paper, όσοι είναι άνω των 40 ετών είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα έπειτα από παρακολούθηση και αξιολόγηση 3.000 αντρών και 3.500 γυναικών που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν ορισμένες γνωστικές εξετάσεις και εν συνεχεία ανέλυσαν τις συνθήκες εργασίας για τον καθένα, καθώς και το επίπεδο/ικανότητα μνήμης, εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων και δράσεων και αφηρημένης συλλογιστικής.

Τα τεστ γνωστικής ικανότητας περιελάμβαναν την ανάγνωση ενός κειμένου από το τέλος προς την αρχή, την ανάγνωση λέξεων με δυνατή φωνή και να το ταίριασμα αριθμών με γράμματα υπό την πίεση του χρόνου.

Διαπιστώθηκε πως οι επιδόσεις των συμμετεχόντων βελτιώνονταν όσο οι ερευνητές ανέβαζαν σταδιακά τις ώρες εργασίας τους έως και τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Ωστόσο, μετά από τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων άρχισαν να μειώνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως όσοι εργάζονταν 55 ώρες την εβδομάδα επέδειξαν χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ συγκριτικά με εκείνους που ήταν συνταξιούχοι ή άνεργοι!

«Πολλές χώρες πρόκειται να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης, για λόγους οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να δουλεύουν στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Keio, Colin McKenzie.

Και συμπλήρωσε: «Ο βαθμός πνευματικής διέγερσης ενός ατόμου εξαρτάται από τις ώρες εργασίας. Η εργασία μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά ταυτόχρονα οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν κόπωση και άγχος, τα οποία μειώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου».

Ο καθηγητής McKenzie τόνισε πως η έρευνα αυτή δείχνει ότι “οι διαφορές στο ωράριο εργασίας είναι σημαντικές για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους” και πως “η εργασία με μερική απασχόληση μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας”.

Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ΠΘ, δημιούργησαν το Tremor FreeMe, μια συσκευή που επικεντρώνεται στη Νόσο του Πάρκινσον στοχεύοντας στη μείωση -ή ακόμα και εξαφάνιση- του συμπτώματος του τρέμουλου στους ασθενείς. [Πηγή: www.doctv.gr]

Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ΠΘ, δημιούργησαν το Tremor FreeMe, μια συσκευή που επικεντρώνεται στη Νόσο του Πάρκινσον στοχεύοντας στη μείωση -ή ακόμα και εξαφάνιση- του συμπτώματος του τρέμουλου στους ασθενείς. Η συσκευή φοριέται στο χέρι σαν ρολόι. Επιτυγχάνει τη μείωση του τρόμου καταλαβαίνοντας ποιος μυς ενεργοποιείται ακούσια λόγω της πάθησης και ενεργοποιώντας τον αντίθετο, παρέχοντας έτσι μια αντί-κίνηση που σταθεροποιεί το χέρι. Το Tremor FreeMe, λειτουργεί σε συνδυασμό με μια εφαρμογή. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή ξεχωριστά. Έτσι παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα – και άρα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή η συσκευή βρίσκεται σε στάδιο εργαστηριακού πρωτοτύπου κι έχει ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς με θετικά αποτελέσματα. Η ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Θωμάς Μπίκιας, ο Ρόνι Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου, διακρίθηκε με αυτήν την τεχνολογία, κατακτώντας την πρώτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας Cosmote Hackathon 2018. [Πηγή: www.doctv.gr]

Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ΠΘ, δημιούργησαν το Tremor FreeMe, μια συσκευή που επικεντρώνεται στη Νόσο του Πάρκινσον στοχεύοντας στη μείωση -ή ακόμα και εξαφάνιση- του συμπτώματος του τρέμουλου στους ασθενείς. Η συσκευή φοριέται στο χέρι σαν ρολόι. Επιτυγχάνει τη μείωση του τρόμου καταλαβαίνοντας ποιος μυς ενεργοποιείται ακούσια λόγω της πάθησης και ενεργοποιώντας τον αντίθετο, παρέχοντας έτσι μια αντί-κίνηση που σταθεροποιεί το χέρι. Το Tremor FreeMe, λειτουργεί σε συνδυασμό με μια εφαρμογή. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή ξεχωριστά. Έτσι παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα – και άρα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή η συσκευή βρίσκεται σε στάδιο εργαστηριακού πρωτοτύπου κι έχει ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς με θετικά αποτελέσματα. Η ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Θωμάς Μπίκιας, ο Ρόνι Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου, διακρίθηκε με αυτήν την τεχνολογία, κατακτώντας την πρώτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας Cosmote Hackathon 2018.