έρευνα-ισθ-ακριβότερη-η-υγειονομική-π-960612
ΥΓΕΙΑ | 28.07.2022 | 16:20

Έρευνα ΙΣΘ: Ακριβότερη η υγειονομική περίθαλψη για τους πολίτες εν μέσω πανδημίας

Το 47.5% των πολιτών θεωρεί πως το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια από την έξαρση της πανδημίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο αυτή η αύξηση να απηχεί στους μισθούς των γιατρών που παραμένουν στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ.

Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που διεξάγεται επί δέκα συναπτά χρόνια, παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Νίτσας μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας To The Point που διεξήγαγε την έρευνα, κ. Δημήτρη Κατσαντώνη.

Ο κ. Νίτσας σημείωσε πως μολονότι το 47.5% των πολιτών θεωρεί ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί εν μέσω πανδημίας, εντούτοις οι αμοιβές των γιατρών παραμένουν σταθερές και «υποπολλαπλάσιες γιατρών του εξωτερικού με το ίδιο ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως στη Μάλτα και στην Κύπρο. Στον ιδιωτικό τομέα δε, οι αμοιβές των γιατρών βρίσκονται στα ίδια επίπεδα».

Όσον αφορά τον κορωνοϊό ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ένας στους πέντε θεωρεί πως δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε μια κανονικότητα, ενώ το τέλος της πανδημίας περιμένει μετά το 2023 το 39.3% των ερωτηθέντων. Το 36.3% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, έναντι του 29.2% που δηλώνει δυσαρεστημένο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Θετικοί σε ένα νέο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις οι πολίτες

Ενάμιση χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό στην Ελλάδα, το εμβόλιο κατά της SARS-CoV-2 έκανε το 86.7% των ερωτηθέντων, έναντι του 12.7% που δήλωσε ανεμβολίαστο. Την τέταρτη δόση μάλιστα έκανε ένας στους δέκα πολίτες, καθώς οι περισσότεροι με ποσοστό 72.6% έκαναν τρεις δόσεις. Από τους ανεμβολίαστους περίπου ένας στους τρεις δεν προχώρησε στον εμβολιασμό λόγω ενδοιασμών που είχαν να κάνουν με την υγεία του. Ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το αν δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις νέες μεταλλάξεις, 62.4% απάντησαν πως θα το έκαναν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Συνολικά 1072 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα που εκπονήθηκε από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου 2022. Το 50.9% των ερωτηθείσων ήταν γυναίκες και 49.1% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο κ. Νίτσας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν έρχονται παραπάνω μέτρα κατά του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, μαζί με επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σημείωσε: «Έχουμε κύματα. Αν δούμε ότι έχουμε αυξημένη πίεση στο σύστημα τότε θα επανέλθει τουλάχιστον η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πίεση αλλά δεν είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Στην Ελλάδα με 40 βαθμούς έξω είναι δύσκολο ο καθένας να φορά μάσκα. Σε χώρους όμως που γίνεται χρήση της μάσκας, όπως στα νοσοκομεία και στα ιατρεία, η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πάρα πολύ μικρή».

πηγή: thesstoday.gr