Επτά μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

H πρόληψη είναι η «ασπίδα» σου. Η γνώση είναι η δύναμή σου. Όταν μιλάμε για θέματα υγείας και δη τόσο σοβαρά όσο ο καρκίνος του μαστού, η πρόληψη και η γνώση έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Όμως, στην εποχή της υπερπληροφόρησης, είναι πολύ πιθανό – έως και σίγουρο – να υπάρξει παραπληροφόρηση.

«Βομβαρδιζόμαστε» συνεχώς από πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού, δίχως να γνωρίζουμε τι είναι σωστό και τι λάθος, αν δεν υπάρχει ένα σωστό «φιλτράρισμα».

Το Ladylike.gr με τη βοήθεια της Roche Hellas, που αποτελεί έναν από τους ηγετικούς ομίλους στη φροντίδα υγείας, συνδυάζοντας τη δυναμική του Κλάδου Φαρμάκων και Διαγνωστικών και βρίσκεται πάντα δίπλα στη γυναίκα με καμπάνιες και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και ενημέρωση, παρουσιάζει επτά βασικούς μύθους γύρω από τον καρκίνο του μαστού και την αλήθεια πίσω από αυτούς.

Μια από αυτές τις καμπάνιες στις οποίες αναφερθήκαμε είναι και η «for HER» της Roche Hellas με το μήνυμα «σε θέλω ΕΔΩ». Η καμπάνια έχει ως στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα reminder σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω, τη μαμά, τη φίλη, την αδερφή, για να μην ξεχνούν την αυτοεξέταση, την επίσκεψη στον γιατρό τους και όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

Επανερχόμαστε, όμως, στους μύθους και τις αλήθειες.

Μύθος Νο1

Τα αποσμητικά και τα προϊόντα κατά του ιδρώτα προκαλούν καρκίνο του μαστού.

Η αλήθεια: Είναι κάτι που ακούγεται/γράφεται συχνά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση αποσμητικών και προϊόντων κατά του ιδρώτα με τον καρκίνο του μαστού.

Μύθος Νο2

Αν δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά σου, δεν κινδυνεύεις.

Η αλήθεια: Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να ενημερώνουν σχετικά το γιατρό τους. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να εμφανίσεις καρκίνο του μαστού ακόμη κι αν δεν έχει εμφανίσει την ασθένεια κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο.

Μύθος Νο3

Είμαι κάτω από 40, άρα δεν διατρέχω κίνδυνο.

Η αλήθεια: Όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφανίζει, δίχως αυτό να είναι απόλυτο. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που εμφάνισαν την ασθένεια ακόμη και στην ηλικία των 25 ετών, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πιο σπάνιο. Η ψηλάφηση πρέπει να ξεκινάει από τα 18 έτη. Η μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται από 38 ετών και πάνω ή νωρίτερα, εφόσον υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας.

Μύθος Νο4

Αν ψηλαφίσεις κάποιο ογκίδιο στο στήθος είναι καρκίνος.

Η αλήθεια: Ένα ογκίδιο στο στήθος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καρκίνος του μαστού. Μπορεί να είναι μια κύστη, η οποία είναι γεμάτη υγρό. Ωστόσο, αν ψηλαφήσετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας, καλό θα ήταν να μην το αγνοήσετε. Είπαμε, η πρόληψη είναι «ασπίδα».

Μύθος Νο5

Υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εκτός από τις γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση. Η δόση ακτινοβολίας που έχει η εξέταση καθορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Μύθος Νο6

Η αυξητική στήθους αυξάνει την πιθανότητα της εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού.

Η αλήθεια: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος συσχετισμός. Οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους δε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Απλώς, πρέπει να ενημερωθεί εξ αρχής ο γιατρός, ώστε να κάνει ειδικές λήψεις κατά τη μαστογραφία.

Μύθος Νο7

Ο καρκίνος του μαστού δεν έχει καθόλου συμπτώματα σε κανένα στάδιο.

Η αλήθεια: Ο καρκίνος του μαστού στα αρχικά του στάδια δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα. Ωστόσο, μεγαλώνοντας αρχίζει να δημιουργεί αλλοιώσεις στην εμφάνιση του μαστού ή γίνεται αντιληπτός κατά τη ψηλάφησή του. Ανησυχητικές ενδείξεις είναι:

– Αλλαγή στο μέγεθος ή σχήμα, π.χ. το ένα στήθος µπορεί είναι µεγαλύτερο από το άλλο

– Αλλαγή στην υφή φή του δέρματος, π.χ ζάρες ή λακκάκια στο δέρμα

– Αλλαγή στην κατεύθυνση της θηλής

– Εκροή, π.χ από τη μία ή και τις δύο θηλές μπορεί να βγαίνει υγρό με αίμα

– Εξάνθημα ή ξεφλούδισμα της θηλής ή της γύρω περιοχής

– Εξόγκωμα στο στήθος ή στη μασχάλη

– Πόνος σε κάποιο σημείο του στήθους ή στη μασχάλη που δε σχετίζεται με την έμμηνο ρύση

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι πάντα είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. Η καμπάνια «for HER» με το μήνυμα «σε θέλω ΕΔΩ» είναι μια καλή υπενθύμιση για να σε βοηθήσει να κάνεις όλα όσα πρέπει για την υγεια σου. Για να είναι κάθε φίλη, κάθε μητέρα, κάθε σύζυγος δίπλα στους αγαπημένους της και να τους φροντίζει όταν υπάρχει ανάγκη είναι σημαντικό να φροντίζει και η ίδια τον εαυτό της.

Η καμπάνια «for HER» έχει στόχο να κάνει ακριβώς αυτό. Να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει όλες εκείνες τις γυναίκες που αγαπάνε τη ζωή και τους αγαπημένους τους.

Πηγή φωτογραφιών: www.forher.gr

ΥΓΕΙΑ, ΜΥΘΟΙ, ΕΠΤΑ, ΚΑΡΚΙΝΟ, ΜΑΣΤΟΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]