επιπεφυκίτιδα-και-κόκκινα-μάτια-φταί-1172831
ΥΓΕΙΑ | 02.05.2023 | 20:16

Επιπεφυκίτιδα και κόκκινα μάτια: Φταίει ο «Αρκτούρος» ή οι αλλεργίες;

Ενώ πολλά από τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού παρουσίαζαν τα κλασικά συμπτώματα του βήχα, της συμφόρησης, των πόνων στο σώμα και της απώλειας της όσφρησης, υπάρχει ένα νέο στέλεχος που ονομάζεται «Αρκτούρος», το οποίο μπορεί να παρουσιάσει ένα νέο σύμπτωμα, την επιπεφυκίτιδα.

«Υπάρχουν δύο διακριτικά χαρακτηριστικά του Αρκτούρου», λέει ο Δρ William Schaffner, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων. «Πρώτον, ο πυρετός δεν ήταν κυρίαρχο χαρακτηριστικό του COVID, αλλά είναι με αυτό το στέλεχος. Επίσης, το άλλο διακριτικό γνώρισμα είναι η επιπεφυκίτιδα».

Η επιπεφυκίτιδα είναι ο ερεθισμός του ματιού και του βλεφάρου. Συχνά σχετίζεται με ιούς, αλλεργίες ή βακτηριακές λοιμώξεις. Η πάθηση αυτή αφορά το εξωτερικό στρώμα του ματιού που ονομάζεται επιπεφυκότας. Όταν παθαίνει φλεγμονή, έχει ως αποτέλεσμα το δάκρυσμα του ματιού και το θόλωμα της όρασης. Μπορεί, επίσης, να σας δώσει την αίσθηση φαγούρας στο μάτι. Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες επιπεφυκίτιδας: η βακτηριακή, η ιογενής και η αλλεργική.

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα περιλαμβάνει εκκρίσεις από το μάτι και συχνά έχει παχύρρευστη υφή ή δημιουργεί κρούστα στις βλεφαρίδες και μέσα στο μάτι. Η ιογενής και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι πολύ παρόμοιες, καθώς έχουν σαφή δακρύρροια καθώς και φαγούρα στο μάτι. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ της ιογενούς και της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, καθώς οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε παρόμοια συμπτώματα.

«Ο μόνος τρόπος για να διακρίνουμε πραγματικά μεταξύ μιας ιογενούς επιπεφυκίτιδας, όπως λόγω κορωνοϊού, μιας επιπεφυκίτιδας λόγω αλλεργιών και μιας βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, είναι η αξιολόγηση από έναν οφθαλμίατρο που χρησιμοποιεί ειδικές χρωστικές ουσίες και εξοπλισμό», λέει ο Nicholas Onken, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με το healthline.com.

Πολλοί ιοί προκαλούν ήδη χαρακτηριστικά επιπεφυκίτιδας. Για παράδειγμα, μία από τις πιο συχνές αιτίες επιπεφυκίτιδας είναι και ο αδενοϊός. Όπως γνωρίζουμε με τον κορωνοϊό, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή τη λοίμωξη και η επιπεφυκίτιδα που σχετίζεται με μια ιογενή νόσο μπορεί να είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Παρόλο που αυτό το τρέχον στέλεχος αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, στην Ινδία παρατηρείται ότι το στέλεχος Αρκτούρος είναι το επικρατέστερο, γεγονός που συνηγορεί στην ιδέα ότι θα μπορούσε να συμβεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσοι προσβάλλονται από το στέλεχος του Αρκτούρου, πιθανότατα θα μπορέσουν να περάσουν τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας όταν η ασθένεια τελειώνει, καθώς τα συμπτώματα της δακρύρροιας του ματιού, του κνησμού και της περιστασιακής θολής όρασης είναι όλα αυτοπεριοριζόμενα.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών με οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συνταγή, ενέσεις αλλεργίας ή συνταγογραφούμενα φάρμακα από γιατρό. Για να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα, συνιστάται να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν αγγίξετε τα μάτια σας, να κρατάτε τα κατοικίδια ζώα μακριά από την κρεβατοκάμαρα, να χρησιμοποιείτε φίλτρο αέρα για να μειώσετε τη γύρη στο σπίτι και να φοράτε γυαλιά ηλίου και ένα μεγάλο καπέλο για να μειώσετε την έκθεση στη γύρη όταν βρίσκεστε έξω.