Είναι ασφαλές το εμβόλιο της Astra Zeneca; Τι λένε δύο Έλληνες επιστήμονες

Μπλόκο Ιταλίας σε 250.000 φιάλες του εμβολίου της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία

Θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της Astra Zeneca λαμβάνουν δύο Έλληνες επιστήμονες.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA, η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε αρχικά ότι τα δεδομένα από τα λύματα της Aττικής δίνουν μια μικρή πτωτική τάση, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί. «Και το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας», υπογράμμισε.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca ο κ. Γαβράνης είπε ότι η πολιτική της Ευρώπης στο θέμα των εμβολιασμών ήταν σε ορισμένες φάσεις τραγική. Όπως είπε το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Για την Ελλάδα η συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου είναι άκυρη, καθώς χορηγείται από την αρχή σε πολίτες άνω των 65 ετών. Τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν προκύψει υποστήριξε ότι είναι σπανιότατα και δεν προκαλούν ανησυχία. Πλέον υπάρχει θεραπεία για την ανοσολογική θρομβοπενική θρόμβωση, τόνισε.

Είπε επίσης ότι κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να έχει και διαφορετικό ποσοστό διανομής από στις φαρμακευτικές εταιρείες και γι’ αυτό υπάρχουν και διαφορές στις ηλικιακές ομάδες.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό υποστήριξε ότι η εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για να συγκεντρωθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις.

 Τέλος ο κ. Γραβάνης επεσήμανε πως είναι σπάνιο να εμφανιστεί παρενέργεια στη δεύτερη δόση του εμβολίου. Όμως οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη δόση τους από ένα άλλο εμβόλιο άλλης εταιρείας.
ΥΓΕΙΑ, ΕΜΒΟΛΙΟ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ASTRAZENECA


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!