αυτός-είναι-πρώτος-κλειστός-χώρος-χωρ-763115
ΥΓΕΙΑ | 12.05.2022 | 11:42

Αυτός είναι πρώτος κλειστός χώρος χωρίς μάσκα για εμβολιασμένους & ανεμβολίαστους

Η συζήτηση έχει ανοίξει για το καλά. Η κατάργηση του μέτρου της μάσκας σε κλειστούς χώρους βρίσκεται προ των πυλών. Η κατάργηση του μέτρου θα αφορά και ανεμβολίαστους και για εμβολιασμένους. Πιθανότερη ημερομηνία άρσης του μέτρου είναι η 1η Ιουνίου. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης: «Υπάρχει μία πρόταση για 1 Ιουνίου, δεν έχει καταλήξει και μπορεί να πάει και πιο κάτω. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.»

Την Τετάρτη 11 Μάη ωστόσο, ανακοινώθηκαν οι πρώτοι κλειστοί χώροι στην Ευρώπη, όπου καταργείται η σύσταση για υποχρεωτική χρήση της, και μάλιστα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19. Η νέα σύσταση θα ισχύσει από τις 16 Μαΐου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα.

Εκτός από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μάσκες, οι συστάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των αυστηρότερων μέτρων για τις αεροπορικές δραστηριότητες, κάτι που θα συμβάλει στην ανακούφιση του φόρτου στον κλάδο, διατηρώντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα.