Ατμοσφαιρική ρύπανση: Τι σχέση έχει με Αλτσχαϊμέρ και Πάρκινσον

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της κλιματικής αλλαγής και της ευρύτερης καταστροφής του περιβάλλοντος, φαίνεται να έχει άμεσες επιπτώσεις και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία νέα, μακρόχρονη επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ, η κλιματική αλλαγή σχετίζεται τα τελευταία χρόνια με αυξημένο κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο, λόγω νευρολογικών παθήσεων, όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health» και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ Βοστώνης, Κολούμπια Ν. Υόρκης και Έμορι Ατλάντα, συσχέτισε τις εισαγωγές στο νοσοκομείο περίπου 63 εκατομμυρίων ανθρώπων με τα επίπεδα ρύπανσης στον τόπο διαμονής του καθενός.

Από την έρευνα προέκυψε ότι για κάθε, περί των πέντε μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) στις ετήσιες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5), υπήρξε μία αύξηση κατά 13% του κινδύνου εισαγωγής για πρώτη φορά στο νοσοκομείο λόγω Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας.

Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Σύμφωνα με τη μελέτη, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διακομιδή σε νοσοκομείο, λόγω νευρολογικής πάθησης, όπως είναι το Αλτσχαϊμέρ ή το Πάρκινσον, τον διατρέχουν κυρίως οι γυναίκες και όσοι διαμένουν στα αστικά κέντρα.

Στη μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση συμμετείχε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, και μια Ελληνίδα, η Μαριάνθη-Άννα Κιουμουρτζόγλου, επίκουρη καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

ΥΓΕΙΑ, ΜΕΛΕΤΗ, ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ, ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!