Αλαλούμ με τον οικογενειακό γιατρό -«Σαφάρι» η διαδικασία για τους ασθενείς

  • Απο stergios
  • 7 Ιουλίου 2018 - 12:09
  • Comments Off

Με προβλήματα ξεκίνησε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας να χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιχειρείται να εφαρμοστεί στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και από τα μέσα Ιουνίου η κάθε συνταγή που εκτυπώνει ο γιατρός για εξετάσεις ή φάρμακα «συνοδεύεται» με τη γραπτή παρότρυνση του υπουργείου προς τους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό – ο οποίος, όμως, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει. Το υπουργείο για να καλύψει τα κενά –ή αλλιώς, για να γίνει αντιστοίχιση οικογενειακών γιατρών με τον πληθυσμό– έχει συμπεριλάβει στις λίστες με τους οικογενειακούς και παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των κέντρων υγείας και των μονάδων ΠΕΔΥ, αλλά φέρεται να μην έχει ενημερώσει για τις διαδικασίες τους εμπλεκομένους.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έκανε στην «Καθημερινή» 84χρονος ο οποίος αποπειράθηκε να ακολουθήσει τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, για να ακούσει τελικά την υπάλληλο πίσω από ένα γκισέ πληροφοριών κέντρου υγείας να του λέει «δεν έχουμε ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουμε. Ψαχνόμαστε και εμείς». Οπως περιγράφει στην «Καθημερινή», ο γιατρός που τον παρακολουθεί δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε αναγκάζεται να πληρώνει την κάθε επίσκεψη. Οταν επιχείρησε να πάει σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, συνάντησε το γνωστό «φαινόμενο» να έχουν κλειστεί και οι 200 επισκέψεις ασφαλισμένων που αποζημιώνει μηνιαίως σε κάθε γιατρό ο οργανισμός, την πρώτη ημέρα του μήνα (!). Ετσι όταν διάβασε στη συνταγή τις οδηγίες του υπουργείου είπε να τις ακολουθήσει. «Αρχικά επιχείρησα να κάνω την αίτηση για οικογενειακό γιατρό ηλεκτρονικά. Ομως μου έβγαλε την ένδειξη ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός στην περιοχή μου», σημειώνει ο 84χρονος. Χθες επιχείρησε την εναλλακτική που αναφέρεται στις οδηγίες του υπουργείου και επισκέφθηκε το κοντινότερο σε αυτόν κέντρο υγείας, που είναι στη Γλυφάδα. Εκεί απευθύνθηκε στις «πληροφορίες», όπου η υπάλληλος ομολόγησε ότι δεν έχουν οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τον πώς θα χειριστούν αιτήσεις εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό.

Πέραν της προχειρότητας, το υπουργείο έχει να «παλέψει» και με τους γιατρούς που έχουν εξαρχής σταθεί απέναντι στη νέα ΠΦΥ. Μόλις χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε στα μέλη του «κείμενο» για τις απόψεις του συλλόγου σχετικά με το νέο σύστημα, με τη σύσταση αυτό να εκτυπώνεται και να μοιράζεται στους ασθενείς. Στο κείμενο γίνεται λόγος για υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, ενώ αναφέρεται ότι «προβλέπεται η υποχρεωτική εγγραφή όλου του πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών».

Αρχές της εβδομάδας έληξε η παράταση της δεύτερης πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε γιατρούς να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Στην πρώτη είχαν υποβληθεί μόλις 583 αιτήσεις για 1.195 θέσεις. Προς το παρόν έχουν «ανοίξει» περίπου 100 ΤΟΜΥ, η πλειονότητα των οποίων στεγάζεται «προσωρινά» σε κέντρα υγείας – αφού δεν έχουν βρεθεί χώροι.

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr : Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να αποκτήσουν οικογενειακό γιατρό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΟΠΥΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΟΜΥ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΔΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!