Άγχος στην εγκυμοσύνη: Ο εγκέφαλος του εμβρύου προσβάλλεται - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
24
Οκτώβριος
Back

Άγχος στην εγκυμοσύνη: Ο εγκέφαλος του εμβρύου προσβάλλεται

Όταν μία γυναίκα καταβάλλεται από άγχος στην εγκυμοσύνη, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επηρεαστεί άμεσα η πορεία της ανάπτυξης του εγκέφαλου του εμβρύου, αλλάζοντας τη νευρική συνδεσιμότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκe στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Open Network.

Οι ερευνητές του Children’s National Hospital συμπέραναν ότι το στρες, το άγχος ή η κατάθλιψη στις εγκύους συνδέονται με συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους.

Απεικονιστικές εξετάσεις μετά τη γέννηση που δείχνουν σημαντικές διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου, υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα μπορεί ενδεχομένως να ξεκινούν κατά την κύηση, δήλωσε η Δρ. Κατερίνα Λυμπεροπούλου, διευθύντρια του Developing Brain Institute at Children’s National.

Η Δρ. Λυμπεροπούλου με τους συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την απεικονιστική εξέταση rs-fMRI για να εξετάσουν αναπτυσσόμενα νευρικά κυκλώματα σε έμβρυα σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, στα τέλη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου κύησης.

Οι ερευνητές επέλεξαν 50 υγιείς εγκύους από χαμηλού κινδύνου κλινικές στην Ουάσιγκτον που χρησίμευαν ως εθελόντριες ελέγχου σε μεγαλύτερη έρευνα.

Οι έγκυες που συμμετείχαν στην έρευνα διένυαν από την 24η έως την 39η εβδομάδα κύησης και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για στρες, άγχος και κατάθλιψης. Στη συνέχεια, τα έμβρυα υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που έδειξαν συνδέσμους μεταξύ ξεχωριστών περιοχών που δημιουργούν κυκλώματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έγκυες με άγχος ήταν πιο πιθανό να κυοφορούν έμβρυα με ισχυρότερες συνάψεις μεταξύ περιοχών σημαντικών για την κινητοποίηση και τις αισθητικοκινητικές ικανότητες.

Επίσης έμβρυα εγκύων με πολύ άγχος ήταν πιο πιθανό να έχουν ασθενέστερες συνάψεις μεταξύ περιοχών που εμπλέκονται σε εκτελεστικές και ανώτερες νοητικές λειτουργίες.

Η Δρ. De Asis-Cruz δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν μορφή αλλαγής στον εμβρυικό προγραμματισμό, όπου εγκεφαλικά δίκτυα έχουν αλλάξει από τα αυξημένα επίπεδα άγχους ακόμα και πριν γεννηθούν.

Τα ευρήματα μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ άγχους της μητέρας και νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά και υπογραμμίζουν τη σημασία της στήριξης της εγκύου σε θέματα ψυχικής υγείας.

Πηγή: Onmed.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!