8χρονος παραπονιόταν για πονοκεφάλους, αλλά χρειάστηκε επείγουσα επέμβαση στο κεφάλι - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

8χρονος παραπονιόταν για πονοκεφάλους, αλλά χρειάστηκε επείγουσα επέμβαση στο κεφάλι

Ο οκτάχρονος Alfie Barney από το Derbyshire της Αγγλίας άρχισε να αντιμετωπίζει πονοκεφάλους, τους οποίους οι γονείς του αρχικά απέδωσαν στο άγχος για την επιστροφή στο σχολείο. Ωστόσο, μετά από μια συνηθισμένη οφθαλμολογική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι ο μικρός μαθητής είχε μια απειλητική για τη ζωή εγκεφαλική βλάβη!

Η μητέρα του του αποφάσισε να τον πάει για μια εξέταση ματιών, όταν παρατήρησε ότι το παιδί είχε αναπτύξει επίσης έναν ελαφρύ στραβισμό.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, όμως, ο οπτικός Adnan Nawaz παρατήρησε πρήξιμο (οίδημα) του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του ματιού. Αμέσως συνέστησε να εισαχθεί το αγόρι επιτόπου στα Επείγοντα νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο ο Alfie διαγνώστηκε με ψευδοόγκο εγκεφάλου, μια νευρολογική κατάσταση που προκύπτει από αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση!

 Τι είναι ο ψευδοόγκος εγκεφάλου

Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία η πίεση στον εγκέφαλο αυξάνεται, προκαλώντας πονοκεφάλους και προβλήματα όρασης. Η πάθηση παίρνει το όνομά της από το γεγονός ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από όγκους στον εγκέφαλο. Είναι επίσης γνωστή ως ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση. Είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επανέλθει, ή και να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Ευτυχώς, στην περίπτωση του Alfie, η θεραπεία της οσφυϊκής διάτρησης που επιλέχθηκε για να ανακουφίσει το πρήξιμο στον εγκέφαλό του, ήταν επιτυχής. Από τότε, ο 8χρονος έχει αναρρώσει πλήρως.

Ψευδοόγκος εγκεφάλου: Αίτια

Η ακριβής αιτία αυτής της κατάστασης είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη υπερβολικού εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο κρανίο. Αυτό το υγρό, που προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, απορροφάται κανονικά στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ο ψευδοόγκος του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστεί όταν αυτό το υγρό δεν απορροφηθεί πλήρως, γεγονός που προκαλεί την συσσώρευσή του. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη πίεση στο κρανίο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει παιδιά, άνδρες και μεγαλύτερους ενήλικες, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ή λίγο πριν την εμμηνόπαυση.

Ψευδοόγκος εγκεφάλου: Συμπτώματα

Πονοκέφαλος

Ένα κοινό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι ένας πονοκέφαλος που ξεκινά πίσω από τα μάτια. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορούν να επιδεινωθούν τη νύχτα, όταν κινείτε τα μάτια σας, ή όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά.

Προβλήματα όρασης

Μπορεί επίσης να έχετε προβλήματα όρασης, όπως να βλέπετε λάμψεις φωτός, ή να έχετε σύντομα επεισόδια τύφλωσης, ή θολή όραση. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να γίνουν χειρότερα καθώς η πίεση συνεχίζει να αυξάνεται. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε διπλή όραση, ή μόνιμη απώλεια όρασης.

πηγή: iatropedia.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!