χρίστος-βούζας-μια-σκούπα-140-άρθρων-γ-25372

Χρίστος Βούζας: Μια «σκούπα» 140 άρθρων για την Αυτοδιοίκηση

Πέρασαν 25 μήνες και τρεις υπουργοί Εσωτερικών από τις 16 Ιουνίου του 2015 που ο Νίκος Βούτσης είχε καταθέσει το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τους ΟΤΑ σε δημόσια διαβούλευση και σχεδόν δύο χρόνια από την πρώτη του κατάθεση στη Βουλή στις 27 Ιουλίου 2015.

Ήταν η πρώτη βερσιόν ενός πολυνομοσχεδίου που στην προηγούμενη διετία πέρασε από σαράντα κύματα, άλλαξε πολλά ονόματα και από τα 52 αρχικά άρθρα του έφτασε αισίως στα 140.  Στο μεσοδιάστημα το πολυνομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε σε μία νέα εκδοχή του πέρυσι τον Ιούνιο (28/6) από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και μία ακόμη στο opengov στις 26 Αυγούστου 2016, ενώ η τελευταία του ήταν αυτή της 3ης Απριλίου 2017 του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Σε αυτή που, τελικώς, κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη το βράδυ προκαλώντας ανακούφιση σε κάποιους και έκπληξη σε κάποιους άλλους που, η αλήθεια είναι, ότι μετά την σχεδόν τετράμηνη παραμονή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, περίμεναν ακόμη και να μην κατατεθεί ποτέ, προστέθηκαν 21 άρθρα (από τα 119 του Απριλίου στα 140 του Ιουλίου), χωρίς ωστόσο να αλλάξει η βασική του διάρθρωση πλην, ίσως, των άρθρων 125 έως 134 που προβλέπουν την ίδρυση και λειτουργία Μητρώου Πολιτών, με την κατάργηση των χειρόγραφων Δημοτολογίων αλλά και επιμέρους ρυθμίσεις, όπως τα οδοιπορικά αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων (άρθρο 34), η επανασύσταση δύο θέσεων δημοσιογράφων στις περιφέρειες (άρθρο 38), η δυνατότητα προσλήψεων σε δίκτυα δήμων και περιφερειών (άρθρο 79) αλλά και η ίδρυση ειδικής γραμματείας ιθαγένειας (άρθρο 125).

Ήταν αυτές οι επιμέρους ρυθμίσεις που δεν περιέχονταν στο αρχικό πολυνομοσχέδιο Σκουρλέτη μαζί μ’ εκείνες για τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων και τις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων, την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στους δήμους αλλά και την παροχή σε χρήματα των Μέσων Ατομικής Προστασίας, που οδήγησαν κόμματα της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ να μιλήσουν για «μαυρογιαλούρο» και «ρουσφετολογικό» νομοσχέδιο , προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών.

Όμως το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ δεν περιέχει μόνο ευνοϊκές για τους εργαζόμενους και τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, ρυθμίσεις. Πλην του Μητρώου Πολιτών το οποίο, εφόσον λειτουργήσει και δεν μείνει στα χαρτιά, θα μειώσει μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τα Δημοτολόγια, περιλαμβάνει μια σειρά τέτοιων διευκολυντικών για τους πολίτες ρυθμίσεις, με βασικές την δυνατότητα εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα   αλλά και την επέκταση της χρήσης POS και e-banking σε φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και τους ΟΤΑ.

Παράλληλα, το πολυνομοσχέδιο περιέχει και μια σειρά ακόμη σημαντικών διατάξεων με τις οποίες εκσυγχρονίζεται το από 37 ετών νομικό πλαίσιο των , σημαντικών για τους πολίτες της περιφέρειας Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ενώ δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης αποτεφρωτηρίων νεκρών σε ιδιώτες αλλά και συνδέσμους ΟΤΑ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από την αναφορά στα σημαντικότερα από τα 140 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, πρόκειται για ένα κείμενο που ρυθμίζει πολλά και διαφορετικά θέματα, χωρίς στην ουσία μία ενιαία αρχή. Είναι αλήθεια ότι, όπως είχε γράψει από παλαιότερα η aftodioikisi.gr, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε στόχο να καταθέσει ένα πολύ διαφορετικό νομοσχέδιο από εκείνο της προηγούμενης, που ήταν περισσότερο μια συρραφή διατάξεων, επιχειρώντας να ενοποιήσει διατάξεις του. Όπως και έγινε. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι στην βελτιωμένη εκδοχή του, παραμένει ένα νομοσχέδιο που δεν έχει ενιαία αρχή.

Μάλιστα, μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν ότι εξετάζεται αν είναι συμβατό με τις διατάξεις του μνημονίου, πολλοί φοβούνται ότι ίσως την τελευταία στιγμή κάποια ή κάποιες από τις διατάξεις του (ΒΑΕ, ΜΑΠ, αντιμισθία αντιδημάρχων) που έχουν δημοσιονομικό κόστος και ήταν αυτές που το «κόλλησαν» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε θα τροποποιηθούν είτε ακόμη και θα αποσυρθούν.

Καθώς η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, σύντομα θα δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

Όμως για να αποδειχθεί στην πράξη πόσο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών, ένα νομοσχέδιο «σκούπα», που σε μεγάλο βαθμό φτιάχτηκε με την συμβολή της, θα περιμένουμε αρκετό καιρό.

Όλοι ευελπιστούμε, πάντως, λιγότερο από τους 25 μήνες που αναμέναμε να κατατεθεί στη Βουλή.  

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο NEWS247.gr