βασίλης-πετρόπουλος-στην-aftodioikisi-gr-με-δυνατ-1179403

Βασίλης Πετρόπουλος στην aftodioikisi.gr: Με δυνατό ΚΚΕ, δυναμώνει και η φωνή του λαού

Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Βασίλης Πετρόπουλος «κατεβαίνει» στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών με το ΚΚΕ. Είναι εκλεγμένο μέλος στο Γενικό Συμβούλιο και στην Εκτελεστική Επιτροπή (Γενικός Γραμματέας από το 2015-2022) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Στις 21 Μάη ας αφήσουμε την λογική του μικρότερου κακού και ας κάνουμε το μεγαλύτερο καλό ψηφίζοντας ΚΚΕ», αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην aftodioikisi.gr.

Αναλυτικά:

-Από το συνδικαλισμό και την Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή πόσο μεγάλη είναι η απόσταση; 

Σε μια γενική θεώρηση της δημοκρατικής λειτουργίας συνδικαλισμός και κοινοβούλιο αποτελούν μορφές της κοινωνικής συμμετοχής. Οι εργαζόμενοι αποτελούν μια μεγάλη κοινωνική κατηγορία και από αυτή την σκοπιά θα πρέπει μέσω των εκπροσώπων τους να ΄΄μεταφέρεται η φωνή τους΄΄ και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Βέβαια καθοριστικό στοιχείο θα αποτελεί πάντα ότι δεν αρκεί η κοινωνική προέλευση του καθενός αλλά και κατά πόσο παραμένει πιστός στην ταξική του προέλευση. Στην προηγούμενη περίοδο με ευθύνη κυρίως της σοσιαλδημοκρατίας η εικόνα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία είναι ότι ο συνδικαλισμός αποτελούσε το σκαλοπάτι έναρξης μιας πολιτικής καριέρας. Το φαινόμενο αυτό βέβαια δεν χαρακτηρίζει καθολικά όποιον προέρχεται από τον συνδικαλισμό και συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Πολύ δε περισσότερο τους υποψήφιους βουλευτές όπως και τους εκλεγμένους βουλευτές του ΚΚΕ που προέρχονται από το χώρο του συνδικαλισμού οι οποίοι βρίσκονται όπου και όποτε χρειαστεί μπροστά στην υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων και με αυτές τις ταξικές δεσμεύσεις πολιτεύονται.

-Τι διαφορετικό μπορεί κανείς να προσφέρει από το Κοινοβούλιο; 

Το κοινοβούλιο αποφασίζει μέσα από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες που διαμορφώνονται τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Η εμπειρία δείχνει ότι διαχρονικά οι αποφασιζόμενες πολιτικές έχουν αντιλαϊκό χαρακτήρα. Άρα η παρουσία μέσα στο κοινοβούλιο φιλεργατικών και φιλολαϊκών  φωνών και απόψεων δίνουν την δυνατότητα της άρθρωσης προκαταβολικά ενός αντιθετικού λόγου σ αυτές τις πολιτικές.  ΄΄Σπάζοντας΄΄ σε πρώτο χρόνο την εικόνα της ΄΄ κοινής αποδοχής΄΄ των αντιλαϊκών νόμων, αποκαλύπτοντας μέσα από το βήμα της Βουλής τον ταξικό χαρακτήρα των προτεινόμενων νομθετημάτων, δίνουν την δυνατότητα στις κοινωνικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να οργανώσουν ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση του με αυτές τις πολιτικές. Προσθετικά υπάρχει η δυνατότητα της προβολής των αιτημάτων εργατικών κλάδων και λαικών οργανώσεων μέσα από την σύνταξη επερωτήσεων ή και νομοθετικών προτάσεων που θα βρίσκονται στον αντίποδα των κυρίαρχων πολιτικών.

-Τα ποσοστά του ΚΚΕ εμφανίζονται αυξημένα στις δημοσκοπήσεις. Εσείς που έρχεστε σε επαφή με τους πολίτες, βλέπετε ότι αυτό απηχεί την πραγματικότητα που βιώνετε; 

 

Πράγματι η δημοσκοπική καταγραφή που αναφέρεστε είναι κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος παράγοντας είναι η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι πολίτες ειδικά τα τελευταία 12 χρόνια όπου δοκιμάστηκαν διάφορα κυβερνητικά σχήματα που καλλιέργησαν διάφορες προσδοκίες-αυταπάτες αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι ακολούθησαν τις ίδιες πολιτικές. Κατά συνέπεια κανείς από τους διεκδικητές δεν πείθει. Από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ με την παρουσία του μέσα στη Βουλή αλλά και από την δράση των μελών, στελεχών και φίλων του σε όλους τους κοινωνικούς χώρους στάθηκε μπροστά στους αγώνες προκειμένου να φρενάρει την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών ή ακόμη και να αποσπαστούν  μικρές κατακτήσεις βελτίωσης της καθημερινότητας. Είναι πολύ χαρακτηριστική η παρέμβαση σωματείων και φορέων στην αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φτωχών και ανήμπορων οικονομικά νοικοκυριών. Σαφώς όμως θα επιχειρηθεί μέχρι τελευταία στιγμή από τις δυνάμεις του κατεστημένου να αλλοιωθεί αυτό το ρεύμα στήριξης στο ΚΚΕ μέσα από την προβολή είτε ψεύτικών απειλών περί ακυβερνησίας είτε μέσω ψεύτικων υποσχέσεων παροχών.

 

-Τι θα σημάνει για τους πολίτες ένα ΚΚΕ ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό; 

 

Την τελευταία δεκαετία οι 10-15 βουλευτές του ΚΚΕ ήταν αυτοί που υπερασπίστηκαν τα λαϊκά συμφέροντα μέσα στην Βουλή. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν παρόντες στους εργατικούς αγώνες προκειμένου να διευκολύνουν την προβολή των αιτημάτων των εργαζομένων ή να αποτρέψουν την κρατική καταστολή. Πάρα πολλές φορές βρέθηκαν στην ΓΑΔΑ προκειμένου να απελευθερωθούν συνδικαλιστές ή κοινωνικοί αγωνιστές θύματα της κρατικής κατασταλτικής αυθαιρεσίας. Πολλές περιπτώσεις απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων υπηρεσιών, μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και άλλα πολλά αποτέλεσαν αντικείμενο νομοθετικών πρωτοβουλιών ή επίκαιρων επερωτήσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Ως εκ τούτου η κοινοβουλευτική αριθμητική ενδυνάμωση του ΚΚΕ θα επαυξήσει την δυνατότητα υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών αιτημάτων. Ειδικά έχοντας κατά νου ότι όποια χρώμα και αν έχει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί την 21η Μαΐου οι πολιτικές θα παραμείνουν ίδιες και χειρότερες το να είναι δυνατό το ΚΚΕ θα δίνει δυνατότητα να είναι δυνατή και η φωνή του λαού. Ας μην ξεχνάμε ότι η λογική του μικρότερου κακού όλα τα προηγούμενα χρόνια μόνο μεγαλύτερα κακά μας έφερε, οπότε στις 21 Μάη ας κάνουμε το μεγαλύτερο καλό ψηφίζοντας το ΚΚΕ.