βαρελάς-μόνο-με-τη-δημοτική-αρχή-καμίν-267712

Βαρελάς: Μόνο με τη δημοτική Αρχή Καμίνη, θα επιστρέψει το χαμόγελο στις γειτονιές

Η δημοτική Αρχή Καμίνη, λέει με άρθρο του στην aftodioikisi.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, όταν ανέλαβε βρήκε… χάος! Βρήκε «μπροστά της την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που ζει ο τόπος μας, πιθανόν μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο». Βρήκε «έναν Δήμο με μεγάλα χρέη», βρήκε εκατοντάδες παράνομους μετανάστες, τοξικοεξαρτημένους Έλληνες και αλλοδαπούς να έχουν αλώσει το κέντρο της πόλης από την αδιαφορία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα ναρκωτικά…

Κι όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, όπως λέει ο Α. Βαρελάς, η δημοτική Αρχή Καμίνη κατάφερε να νοικοκυρέψει το δήμο και να κάνει μια σειρά από τομές στην πόλη και στη λειτουργία της, όπως να μειώσει το κόστος λειτουργίας του δήμου κατά 30%, να μειώσει τα χρέη του, να δημιουργήσει τον Κόμβο Αλληλεγγύης, να λύσει το πρόβλημα με τους Ρομά στο Βοτανικό -με την αρωγή της Περιφέρειας Αττικής κτλ.

«Χωρίς χρήματα, με ελλείψεις υλικών, μπορούμε να πούμε, ότι η πόλη μας είναι πιο καθαρή, πιο πράσινη, με περισσότερη προσπάθεια και φιλότιμο από το προσωπικό της, να την κρατήσει ζωντανή ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που η κρίση καθημερινώς δημιουργεί», σημειώνει στο άρθρο του ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και υπογραμμίζει:

«Τα προβλήματά είναι στο κόκκινο, όμως μόνο μια δημοτική Αρχή χωρίς εξαρτήσεις, με υπομονή και επιμονή, με ατέλειωτες ώρες εργασίες, μπορεί σιγά σιγά να κάνει να ξαναχαμογελάσουν οι γειτονιές, να φανεί ένα μικρό φως στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα την τελευταία 10ετία και αυτό μόνο αυτή η Δημοτική Αρχή μπορεί να το εγγυηθεί, και να το κάνει».

Δύο χρόνια Γ. Καμίνη
του Ανδρέα Βαρελά
αντιδημάρχου Καθαριότητας, Ανακύκλωσης
& Συντήρησης Μηχ/κού Εξοπλισμού

 Είναι σίγουρο ότι πάρα πολύς κόσμος είχε μεγάλες προσδοκίες από την αλλαγή αυτή στη Διοίκηση του Δήμου Αθηναίων και από τον νέο Δήμαρχο, τον Γιώργο Καμίνη. Ήταν πολύ εύκολο λοιπόν να υπάρχουν και γρήγορες απογοητεύσεις.

Δημοτικοί Σύμβουλοι παραιτήθηκαν, άλλοι για λόγους υγείας, άλλοι πιθανόν γιατί περίμεναν πολλά περισσότερα, με αποτέλεσμα να απογοητευθούν γρήγορα.

Είναι γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή βρήκε μπροστά της την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που ζει ο τόπος μας, πιθανόν μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Την 24ετή λειτουργία του Δήμου υπό την ίδια Διοίκηση, με μοναδική εναλλαγή στο όνομα του Δημάρχου (πράγμα που έκανε κακό και στους ιδίους), έναν Δήμο με μεγάλα χρέη, κυρίως σε τράπεζες του εξωτερικού και σε ιδιωτικές και όχι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που σήμερα ρυθμίζει τα δάνεια των Δήμων με ευνοϊκούς όρους. Τέλος, με Ανώνυμες Εταιρείες ή με ΝΠΔΔ με ισολογισμούς μόνιμα ελλειμματικούς και ορισμένους από αυτούς, άνευ λόγου λειτουργίας.

Αυτή η Δημοτική Αρχή, αντιμετώπισε πριν κλείσει καλά – καλά 5μηνο, κατάληψη του Κεντρικού Δημαρχείου από συμβασιούχους, που οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές χρησιμοποιούσαν χρόνια και χρόνια (ακόμη και από το 2002), ως εργολάβους έργου!!!, και πριν κλείσει το 10μηνο, τον Οκτώβριο, την μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία στα απορρίμματα. Είκοσι δύο (22) ολόκληρες μέρες.

Στην πόλη η κατάσταση καθημερινώς χειροτέρευε, η αθρόα είσοδος μεταναστών και η εγκατάστασή τους στην περιοχή πέριξ της Ομονοίας, στοιβαγμένοι κατά δεκάδες στις παλιές πολυκατοικίες, με χρέωση 3-5 ευρώ το κεφάλι ημερησίως ή η παραμονή τους σε παλιές εγκαταλελειμμένες οικίες (αρκετές από αυτές ετοιμόρροπες) καθώς και στους δρόμους, στις πλατείες και στα πάρκα, όξυναν ακόμα περισσότερο την στάση των δημοτών απέναντι στην Δημοτική Αρχή.

Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, με την παρουσία εκατοντάδων τοξικοεξαρτημένων Ελλήνων και αλλοδαπών, οι οποίοι σε κοινή θέα κάνουν χρήση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους δεν έχει τρυπηθεί.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος από την ΕΛ.ΑΣ, στον χώρο της οδού Τοσίτσα, σκόρπισε τους ανθρώπους αυτούς σχεδόν σε όλο το κέντρο. Σήμερα υπάρχουν έντονες εστίες χρήσης ναρκωτικών ουσιών, στην οδό Στουρνάρη, Τζωρτζ, Κάνιγγος, Σολωμού, Ξούθου, Βερανζέρου, στην τριλογία, στο Πνευματικό Κέντρο, στην ταράτσα της Βαρβακείου Αγοράς, στους χώρους γύρω από την Εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου, στη Δεληγιώργη, στην Πλατεία Αμερικής και σε όλη την 6η Δημοτική Κοινότητα, όπως και σε όλα τα σημεία που υπάρχουν οίκοι ανοχής, στον Κεραμεικό – Μεταξουργείο.

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν χρήστες ναρκωτικών ουσιών, καμιά όμως μέσα στην καρδιά του εμπορικού και ιστορικού της κέντρου, όπως στην Αθήνα.

Η δημιουργία ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία (και όχι ακόμα σε όλα), μικρή ανακούφιση έφεραν στην κατάσταση, ενώ δυστυχώς μια ομάδα τοξικοεξαρτημένων δείχνει να έχει κάνει τελική επιλογή, την εξαθλίωση και φυσικά, το τέλος.

Εδώ οι ευθύνες της Πολιτείας (βλέπε Ελληνική Αστυνομία) αλλά και της Ελληνικής Δικαιοσύνης , είναι τεράστιες. Θα έπρεπε να είχε αλλάξει εδώ και πολύ καιρό η Νομοθεσία για την δημόσια χρήση ουσιών, με ιδιαίτερη αυστηροποίηση σε αυτό το ζήτημα. Ενώ το Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε να έχει βρει τον τρόπο, με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι, να έχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης (καθαριότητα, ένα πιάτο φαί, ιατρική περίθαλψη, ένα κρεβάτι να κοιμηθούν το βράδυ, σύριγγα μιας χρήσης κλπ.).

Η εικόνα του ανάπηρου ασθενή του AIDS και γάγγραινα, ταυτόχρονα και χρήστη ναρκωτικών ουσιών στα Χαυτεία (απέναντι από το Ταχυδρομείο στην Αιόλου), προσβάλει όλον τον πολιτισμό μας και όχι μόνο την Δημοτική Αρχή.

Στο ίδιο διάστημα λοιπόν, η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να νοικοκυρέψει τον Δήμο, και λύνει ζητήματα χρόνων:

  1. Μείωσε το κόστος λειτουργίας του συνόλου του Δήμου κατά 30 %
  2. Μείωσε τις οφειλές προς τους προμηθευτές κατά είκοσι (20) και πλέον εκατομμύρια ευρώ
  3. Προχώρησε στη μείωση των Νομικών Προσώπων
  4. Συγχώνευσε τους τρεις (3) οργανισμούς που εμπλέκονται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και όχι χωρίς κραδασμούς
  5. Δημιούργησε τον Κόμβο Κοινωνικής Αλληλοβοήθειας στο Φρουραρχείο του Σταθμού Λαρίσης, από τον οποίο, περιοδικά εξυπηρετούνται 1700 δημότες, που έχουν απογραφεί με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η λειτουργία του καλύπτεται με πλήρη διαφάνεια
  6. Μείωσε τα τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, όχι μόνο με βάση την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως με γνώμονα την πίεση και την υποβάθμιση που δέχεται η κάθε περιοχή, μηδενικό τέλος στην Πλατεία Βικτωρίας και Πλατεία Ομονοίας, για παράδειγμα
  7. Με την βοήθεια και την συνδρομή της Πολιτείας και της Περιφέρειας Αττικής, έλυσε το πρόβλημα του καταυλισμού των Ρομά στον Βοτανικό, ένα πρόβλημα που βασάνιζε την περιοχή πάνω από οκτώ (8) χρόνια, ενώ και στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα προχώρησε και συνεχίζει συστηματικούς καθαρισμούς
  8. Συντόνισε το βήμα της, με κάθε φορέα της πόλης, είτε επαγγελματικό είτε εκπροσώπους κατοίκων, (για πρώτη φορά Επιτροπές Κατοίκων, Σύλλογοι, Πολιτιστικοί Φορείς, Ομάδες, Κινήματα, μπορούν να πουν «εμείς τα είπαμε στον Δήμαρχο!». Ο Δήμαρχος δεν είναι απρόσωπος, ξέρουν ότι αν ζητήσουν να τον δουν και να κουβεντιάσουν μαζί του τα προβλήματα της περιοχής τους, είναι εύκολο να γίνει και γίνεται συνεχώς
  9. Άνοιξε το καφενεδάκι της Δεξαμενής στο Κολωνάκι, μετά από αρκετά χρόνια που ήταν κλειστό και ήδη λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, ενώ προσπαθεί να ανοίξει και το «καφενείο» του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου
  10. Χωρίς χρήματα, με ελλείψεις υλικών, μπορούμε να πούμε, ότι η πόλη μας είναι πιο καθαρή, πιο πράσινη, με περισσότερη προσπάθεια και φιλότιμο από το προσωπικό της, να την κρατήσει ζωντανή ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που η κρίση καθημερινώς δημιουργεί

Πολλοί μετά από αυτά θα πουν «άσε μας ρε μεγάλε, εμείς θέλουμε λύσεις εδώ και τώρα στα προβλήματά μας». Έχουν δίκιο, τα προβλήματά είναι στο κόκκινο, όμως μόνο μια Δημοτική Αρχή χωρίς εξαρτήσεις, με υπομονή και επιμονή, με ατέλειωτες ώρες εργασίες, μπορεί σιγά – σιγά να κάνει να ξαναχαμογελάσουν οι γειτονιές, να φανεί ένα μικρό φως στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα την τελευταία 10ετία και αυτό μόνο αυτή η Δημοτική Αρχή μπορεί να το εγγυηθεί, και να το κάνει.