μετα-συνέδριο-αδεδυ-πρόταση-για-ευ-76098

«ΜΕΤΑ» – Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Πρόταση για ευρύτερο αγωνιστικό μέτωπο

Την πρόταση του ΜΕΤΑ ενόψει του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, για την συγκρότηση ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου, παρουσίαζει με άρθρο του, ο κ. Καλομοίρης. Συγκεκριμένα σημειώνει:

“Το 36ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή ενός σκληρού αντιλαϊκού προγράμματος απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο χειροτερεύει τη ζωή των εργαζομένων και τροφοδοτεί την οικονομική κρίση, αλλά καλλιεργεί και ένα κλίμα ηττοπάθειας και απογοήτευσης…

Η αντιστροφή των συνεπειών αυτής της κατάστασης αφορά όλες τις δυνάμεις που θέλουν να αναζωογονήσουν το κίνημα επειδή εμπιστεύονται τη δυναμική που μπορεί να αναδείξει. Οφείλουμε, λοιπόν, να εναντιωθούμε στην επιδίωξη που θέλει τους εργαζόμενους και το λαό να συνηθίσουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στη δουλειά χωρίς μισθό & δικαιώματα, σε μια περίοδο που διευρύνονται οι κοινωνικές ανάγκες και αντικειμενικά μεγαλώνουν οι δυνατότητες ικανοποίησής τους.

Σήμερα λοιπόν, είναι απολύτως αναγκαία η συγκρότηση ενός ευρύτερου πανεργατικού και κοινωνικού μετώπου όλων τα πληττόμενων απ’ τα μνημόνια στρωμάτων, με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Το προηγούμενο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα του δημοσίου έδωσε την κρίσιμη μάχη κατά της «αξιολόγησης» και των απολύσεων , με την απεργία–αποχή διαρκείας, η οποία κατάφερε μια καθαρή υποχώρηση του αντίπαλου, αφού δόθηκε με εντυπωσιακά μαζικό & συλλογικό τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων για πολλούς μήνες.

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, επέμειναν στην κατάθεση αγωνιστικής πρότασης με όρους νίκης, που να εμπλέκει το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, με συνθήκες διάρκειας & αντοχής και γι’ αυτό αισθάνονται δικαιωμένες, αφού η πρότασή τους για απεργία – αποχή έγινε τελικά αποδεκτή από όλες τις άλλες παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ, όταν αρχικά, κάποιες από αυτές τη θεωρούσαν «παράτυπη» και αδιέξοδη.

Θεωρούμε, επίσης, θετικό το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ έχει διατυπώσει και προβάλλει τα αιτήματα για την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους και τη στάση πληρωμών σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, καθώς και το ότι έχει εκφράσει, και με τη συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις, την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Το ΜΕΤΑ θεωρώντας ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική για τους εργαζόμενους και εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος διαμόρφωσης μιας πλειοψηφίας στην ΑΔΕΔΥ από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΑΡΚΙ, που δεν θα είναι ικανή, ούτε θα θέλει να συγκρουστεί αξιόπιστα και σταθερά με τις μνημονιακές πολιτικές, πήρε την πρωτοβουλία για τη «…συγκρότηση ενός ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου δημοκρατικών, προοδευτικών, ριζοσπαστικών και ανένταχτων δυνάμεων, τάσεων και συλλογικοτήτων που μπορεί, αν εκφραστεί ενιαία στο Συνέδριο, να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων την επόμενη κρίσιμη, για τους εργαζόμενους και τη χώρα, περίοδο…», πρόταση που τίθεται στην κρίση όλων των συνέδρων που πιστεύουν σε μια τέτοια προοπτική”.