κώστας-λασκαράτος-δεν-μας-τα-λένε-και-τ-975195

Κώστας Λασκαράτος: Δεν μας τα λένε και τόσο καλά οι Times

«Είναι αδιανόητο να ζητούν από την Ελλάδα να αγοράσει αυτά που της έκλεψαν», σημειώνει μιλώντας στο aftodioikisi.gr ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια», Κώστας Λασκαράτος σχολιάζοντας το πολυσυζητημένο άρθρο των Times του Λονδίνου.

 «Οι καιροί και οι συνθήκες άλλαξαν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και θα πρέπει να επιστρέψουν τώρα», γράφουν οι Times. Τα γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα; Έχεις κάνει μεγάλη επιστημόνική έρευνα…

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως κάποια στιγμή το πολιτιστικό έγκλημα του Έλγιν θα αποκατασταθεί και πως τα γλυπτά θα επιστρέψουν ώστε το Μνημείο – Φάρος του Δυτικού Πολιτισμού να επανενωθεί για να εκπέμψει ως ενιαίο μνημείο τα ηχηρά του μηνύματα. Όμως οι Times – στο πράγματι σημαντικό και ιστορικό τους άρθρο- δεν ζητάνε την επιστροφή. Προτείνουν να αγοράσουμε τα κλεμμένα…

Δηλαδή μας πάει πίσω αυτό το άρθρο;

Κάθε θέση υπέρ της επανένωσης του μνημείου είναι καλοδεχούμενη. Το άρθρο όμως των Times δεν είναι για πανηγυρισμούς. Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε μια σειρά από ελληνικά επιχειρήματα και το άρθρο του έχει ενδιαφέρουσες επισημάνσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων όμως αν το διαβάσουμε προσεκτικά δεν μας τα λέει και τόσο καλά.

Τι εννοείς;

Το άρθρο είναι σημαντικό αλλά έχει μια σημαντική αστοχία. Οι Times, αναφερόμενοι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιλούν για έναν «γραφειοκρατικό παραλογισμό» που μπορεί να επιλυθεί γρήγορα και προτείνουν να πουληθούν τα γλυπτά στην Ελλάδα «σε τιμή κόστους». Είναι αδιανόητο να ζητούν από την Ελλάδα να αγοράσει αυτά που της έκλεψαν. Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να δανειστεί, ούτε να αγοράσει αυτά που της ανήκουν. Τα γλυπτά αποσπάστηκαν βιαίως από το Μνημείο και εκλάπησαν. Είναι αδιανόητο να πανηγυρίζουμε όταν κάποιος μας προτείνει να αγοράσουμε κοψοχρονιά αυτά που μας ανήκουν.

Όλοι πανηγυρίζουν για το άρθρο; Μήπως το αντιμετωπίζεις κάπως μίζερα; Μήπως, αν είναι να επιστρέψουν, ας βρεθεί μια τέτοια φόρμουλα;

Σε τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν πανηγυρίζουν όλοι. Η θέση μου δεν είναι αιρετική. Είναι η επικρατούσα επιστημονική και εθνική θέση, από την εποχή του Ραγκαβή. Ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Νίκος Σταμπουλίδης, άκουσα με χαρά να τονίζει σήμερα πως μια τέτοια επιλογή θα πρέπει να την ξεχάσουν οι Βρετανοί καθώς δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι που είναι δικό σου, κάτι που ανήκει στο σώμα του ίδιου του Παρθενώνα.