Δήμος Ηλιούπολης -Τάσος Ευσταθίου στην aftodioikisi.gr: «Μόνο για το "φαίνεσθαι" η Διοίκηση Χατζηδάκη -Η πόλη χρειάζεται ανασχεδιασμό» - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
6
Δεκέμβριος
Back

Δήμος Ηλιούπολης -Τάσος Ευσταθίου στην aftodioikisi.gr: «Μόνο για το “φαίνεσθαι” η Διοίκηση Χατζηδάκη -Η πόλη χρειάζεται ανασχεδιασμό»

«Παντελώς στάσιμη σε όλα τα επίπεδα» η πόλη της Ηλιούπολης, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Τάσου Ευσταθίου, επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης δημοτικής παράταξης «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά», ο οποίος κατηγορεί την δημοτική αρχή του Γιώργου Χατζηδάκη ότι «το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η επικοινωνία και το “φαίνεσθαι”». «Η πόλη για να πάει μπροστά χρειάζεται ανασχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα: Από τη λειτουργία των υπηρεσιών της μέχρι την λήψη μιας δέσμη γενναίων παρεμβάσεων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Απαιτούνται συντονισμένες και καλά μελετημένες κινήσεις», λέει ο κ. Ευσταθίου σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr. «Η Ηλιούπολη πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να έχει σφραγίδα και ταυτότητα, να αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή», προσθέτει.

Παράλληλα, ο κ. Ευσταθίου δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης στις εκλογές του 2023, με στόχο «να είμαι ένας Δήμαρχος που θα αφήσει παρακαταθήκη στην πόλη, με έργα και διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες» και ένα ψηφοδέλτιο που «θα συνδυάζει την εμπειρία των πολύπειρων στελεχών μας, αλλά και τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων». «Και αυτή τη φορά, η επιλογή θα είναι ακόμα πιο  προσεκτική ώστε να αποφευχθούν θλιβερά περιστατικά ανθρώπων που πιθανόν δεν πίστευαν στην νίκη μας (;;) και αμέσως μετά τις εκλογές άλλαξαν στρατόπεδο…», σημειώνει με νόημα μιλώντας στην ιστοσελίδα μας.

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη του Τάσου Ευσταθίου στην aftodioikisi.gr :

 

-Κύριε Ευσταθίου, πρόσφατα με τοποθέτησή σας στο δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης αναφέρατε ότι «η πόλη μένει στάσιμη χάνοντας το τρένο της ανάπτυξης». Κατά την άποψή σας τι δεν έχει γίνει από τη δημοτική αρχή για να προχωρήσει η Ηλιούπολη μπροστά;

Με λύπη διαπιστώνω πως η πόλη έχει μείνει παντελώς στάσιμη σε όλα τα επίπεδα. Από τα απλά όπως η καθαριότητα, μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής ενώ η δημοτική αρχή παραμένει απλός παρατηρητής.

Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει και ο Δήμαρχος δεν έχει αφιερώσει ούτε ένα λεπτό στο να πιέσει την κυβέρνηση για την πραγματοποίηση της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης. Κάθε μέρα που περνά, η Ηλιούπολη θα επιβαρύνεται με μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο λόγω της επένδυσης και εδώ δεν έχει ανοίξει καν η κουβέντα για αυτό το κρίσιμο θέμα. Μηδέν προετοιμασία. Μηδέν κινητικότητα.

Στην άλλη άκρη της πόλης, θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια το κυβερνητικό πάρκο Δάφνης – Υμηττού. Που και αυτό θα επηρεάσει την όλη λειτουργία της πόλης μας & θα έχει συνέπειες στην καθημερινότητά μας.  Και εδώ καμία συζήτηση για την διερεύνηση των επιπτώσεων αλλά & την επίλυσή τους.

Με λίγα λόγια βλέποντας τη μεγάλη εικόνα όλες οι εξελίξεις θα κάνουν την πόλη μας την πίσω αυλή της επένδυσης, τον φτωχό συγγενή της περιοχής.

Μια στοιχειωδώς σοβαρή αρχή θα πίεζε προς πάσα κατεύθυνση, θα είχε συναντήσει ήδη τους αρμόδιους υπουργούς και θα ζητούσε λύσεις στα προβλήματα. Η διοίκηση Χατζηδάκη το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η επικοινωνία και το «φαίνεσθαι».

Ο πολίτης θέλει δράση και έργο. Δυστυχώς η διοίκηση παίρνει κάτω από τη βάση στα μεγάλα θέματα και δεν έχει κανένα σχέδιο για την πόλη της επόμενης δεκαετίας.

-Ποια θέματα και ποιες ανάγκες της πόλης θα ιεραρχούσατε υψηλότερα και τι πρωτοβουλίες χρειάζεται να ληφθούν;

Δεν υπάρχει τομέας που πρέπει να μείνει πίσω. Όσο και αν ακούγεται ουτοπικό αυτό, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Αλλά για να απαντήσω στο ερώτημα σας, για εμένα δύο είναι τα ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα:

Το πρώτο είναι η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην πόλη. Δυστυχώς και εδώ, η διοίκηση έκανε του κεφαλιού της. Έφερε μια μελέτη με διπλάσια χρήματα από αυτά που πρότεινε η προηγούμενη διοίκηση, και την οποία μάλιστα ο τωρινός δήμαρχος κατήγγειλε τότε! Ανήκουστα πράγματα. Στο ζήτημα του οδοφωτισμού έχουν σημειωθεί απίστευτες καθυστερήσεις και είμαστε ο ουραγός της ευρύτερης περιοχής. Όλοι οι γειτονικοί δήμοι έχουν αναβαθμιστεί, σε αντίθεση με εμάς. Και φυσικά την απόλυτη ευθύνη έχει ο Δήμαρχος, ο οποίος διοικεί την πόλη επί 12 χρόνια, από διάφορες θέσεις.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι συνέπειες της επένδυσης στο ελληνικό. Κάθε χρονιά που περνά, η τοπική αγορά υποβαθμίζεται. Ο Δήμος πρέπει να κάτσει  στο τραπέζι και να ακούσει τον εμπορικό κόσμο και να λάβουμε όλοι μαζί μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας, στο μέτρο του δυνατού.

Υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την ΕΕ τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα. Εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση για τη στήριξη του τοπικού επιχειρείν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

H πόλη για να πάει μπροστά χρειάζεται ανασχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα: Από τη λειτουργία των υπηρεσιών της μέχρι την λήψη μιας δέσμη γενναίων παρεμβάσεων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Απαιτούνται συντονισμένες και καλά μελετημένες κινήσεις.

Είναι εκ των ουκ άνευ ότι μια πόλη το 2022 να λειτουργεί με όρους της δεκαετίας του 1990 σε επίπεδο κυκλοφορίας για παράδειγμα. Ψηφίστηκε ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που δεν έλεγε απολύτως τίποτα.

Η Ηλιούπολη πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να έχει σφραγίδα και ταυτότητα, να αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή.

Ναι, έχουν γίνει και κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες ωστόσο είναι σε επίπεδο «χαμηλής πολιτικής» και που είναι αποτέλεσμα ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης. Αλλά σε γενικές γραμμές, η διοίκηση αποδεικνύεται μικρή μπροστά στις προκλήσεις.

-Η περίπτωση της Ηλιούπολης συζητήθηκε αρκετά μετά τις εκλογές του 2019. Το μοντέλο διοίκησης συνεργασίας που προέκυψε λειτούργησε αποτελεσματικά;

Για ποια συνεργασία μιλάμε; Επειδή ο Δήμαρχος συνεργάστηκε με μια παράταξη του 2% και έναν δημοτικό σύμβουλο που πήρε θέση αντιδημάρχου είναι συνεργασία;

Ο Δήμαρχος θα μπορούσε να καλέσει εξαρχής τις παρατάξεις σε συζητήσεις επί προγραμματικών θέσεων και να υπάρξουν πραγματικές συγκλίσεις για το καλό της πόλης. Αντίθετα, προτίμησε υπόγειους δρόμους, διασπώντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τάζοντας θέσεις σε μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους αντίπαλων παρατάξεων για να πουλήσει το αφήγημα μιας δήθεν ενότητας. Ωστόσο ο κόσμος κρίνει και ο Δήμαρχος έχει μηδενικό πολιτικό κεφάλαιο στην Ηλιούπολη. Σας προσκαλώ να βγείτε έξω και να ρωτήσετε 10 περαστικούς για την άποψη τους. Πρόκειται για την χειρότερη δημοτική αρχή των τελευταίων δεκαετιών.

Τα όσα λέω αποδεικνύονται από το γεγονός πως εμείς, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, παρά τις όποιες ιδεολογικές μας διαφορές, συνασπιστήκαμε, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έπρεπε και βάλαμε «φρένο» στις παράλογες προτάσεις της διοίκησης. Τόσο για τη χωροθέτηση διαδημοτικού κοιμητηρίου στον Υμηττό, όσο και για το ζήτημα του οδοφωτισμού.

Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε», που επέλεξε ο Δήμαρχος, είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε.

Και φυσικά, η απλή αναλογική, εν τέλει, έσωσε την πόλη από τις εντελώς παράλογες επιλογές της διοίκησης.

-Ουσιαστικά, μπαίνουμε στην τελική ευθεία πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος; Θα επιδιώξετε αλλαγές, στην κατεύθυνση της ανανέωσης, στον συνδυασμό σας;

Ξέρετε, οι πολίτες δεν θέλουν έναν δήμαρχο που να είναι κλεισμένος στο γραφείο του. Θέλουν κάποιον που να έχει όραμα και να καταλαβαίνει τα προβλήματα και τις ανησυχίες του, που θα έχει «ανοικτές κεραίες», θα τους ακούει και θα έχει πάντα το τηλέφωνο του ανοικτό για όλους.

Στο κάτω-κάτω, ο Δήμαρχος είναι ένας απλός πολίτης που απλά πρέπει να λύσει τα προβλήματα των συμπολιτών του. Αυτή είναι η ουσία. Έναν τέτοιο δήμαρχο χρειάζεται η Ηλιούπολη και δυστυχώς δεν τον έχει.

Ας μπούμε όμως στην ουσία του ερωτήματος σας: Το 2019 η παράταξη «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά» σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της, χάρη στην συγκινητική στήριξη των Ηλιουπολιτών που πίστεψαν στις θέσεις και τις προτάσεις μας. Εάν δεν υπήρχαν κάποιοι που έπαιξαν τα ρέστα τους στο παιχνίδι της διάσπαση, αυτή τη στιγμή η πόλη θα βρισκόταν σε άλλη τροχιά. Δεν μπήκαμε στον δεύτερο γύρο λόγω της εμμονής ορισμένων, οι οποίοι τελικά ευθύνονται -μέσω των πολιτικών επιλογών τους- για τη σημερινή κατάσταση στην πόλη.

Έχω αποδείξει έμπρακτα ότι θέλω και επιδιώκω την ανανέωση και αυτό αποδείχτηκε από το ψηφοδέλτιο του 2019, όπου το μισό απαρτιζόταν ανθρώπους κάτω των 40 ετών.

Και στις εκλογές του 2023 λοιπόν, το ψηφοδέλτιο θα συνδυάζει την εμπειρία των πολύπειρων στελεχών μας, αλλά και τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων. Και αυτή τη φορά, η επιλογή θα είναι ακόμα πιο  προσεκτική ώστε να αποφευχθούν θλιβερά περιστατικά ανθρώπων που πιθανόν δεν πίστευαν στην νίκη μας (;;) και αμέσως μετά τις εκλογές άλλαξαν στρατόπεδο…

12 χρόνια διοικούν την πόλη οι ίδιοι άνθρωποι και αποδείχτηκαν πολιτικά και διοικητικά ανεπαρκείς. Για αυτό, στις εκλογές του 2023 οι πολίτες θα μας δώσουν εντολή να βγάλουμε την πόλη από την μιζέρια.

Το κάλεσμα που απευθύνω είναι ανοικτό για όλους, ακόμα και για εκείνους που διέσπασαν τον χώρο στις προηγούμενες εκλογές: Ελάτε να συστρατευτούμε για να αλλάξουμε την πόλη μας.

Για να το πω απλά: Οι δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται. Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα Δήμαρχος που θα υπάρχει το πορτρέτο του στο Δημαρχείο. Θέλω να είμαι ένας Δήμαρχος που θα αφήσει παρακαταθήκη στην πόλη, με έργα και διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Και ελπίζω να το καταφέρω στις επόμενες εκλογές.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!