προσλήψεις-μπάχαλο-μέσω-ασεπ-381852
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 11.10.2018 | 15:45

Προσλήψεις-μπάχαλο μέσω ΑΣΕΠ

Ενός… μπάχαλου εντός ΑΣΕΠ, πλήθος αδικιών έπεται. Εν προκειμένω, σε βάρος μεγάλου αριθμού ανθρώπων με υψηλή κατάρτιση.

Σοβαρά ερωτήματα για το αδιάβλητο της προκήρυξης 1Κ/2017 εγείρουν υποψήφιοι που έμειναν εκτός οριστικών πινάκων, παρότι εμφανίστηκαν ως επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες που είχαν εκδοθεί… 12 μήνες νωρίτερα.

Η προκήρυξη αφορούσε 404 θέσεις σε 170 δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της χώρας (από Αλεξανδρούπολη και Βέροια έως Σπάρτη και Χανιά).

Εχει σημασία –πριν απ’ όλα– να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη προκήρυξη μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο όταν «ελάφρυναν» οι μνημονιακοί περιορισμοί, αλλά και από τις πιο μαζικές σε επίπεδο αιτήσεων υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ, οι 404 θέσεις διεκδικήθηκαν από 31.221 υποψηφίους (αντιστοιχία 1 θέσης για κάθε 77 υποψηφίους), με το πλήθος προτιμήσεων να φτάνει τον αστρονομικό αριθμό 1.167.346!

Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάθε υποψήφιος διεκδίκησε (εκφράζοντας προτίμηση) 37 διαφορετικές θέσεις κατά μέσο όρο, θέλοντας να αυξήσει τις πιθανότητες πρόσληψης.

Με απλά λόγιαχιλιάδες προσοντούχοι υποψήφιοι –ανάμεσά τους πολλοί κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών– ήταν πρόθυμοι ακόμη και να μετακομίσουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας προκειμένου να εργαστούν στο ασφαλές περιβάλλον του Δημοσίου, με σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Οπως σε κάθε προκήρυξη του ΑΣΕΠ, εκδόθηκαν αρχικά τα προσωρινά αποτελέσματα. Στην περίπτωση της 1Κ/2017, αυτά βγήκαν στις 20 Οκτωβρίου 2017.

Σε αντίθεση με άλλες προκηρύξεις, αντί για τους επόμενους 2-3 μήνες, τα οριστικά αποτελέσματα για τις 404 θέσεις εκδόθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 4 Οκτωβρίου 2018. Καθυστέρηση που αποδίδεται στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ, σε συνδυασμό με τη μαζικότητα των αιτήσεων, τόνισε πηγή της ανεξάρτητης αρχής στην «Εφ.Συν.».

Ομως, το μείζον είναι ότι εκτός οριστικών πινάκων βρέθηκαν περίπου 140 επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων, δηλαδή το 35% της αρχικής λίστας, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην «Εφ.Συν.». Ενα ποσοστό που σε άλλες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 5%-10%, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Υποψήφιοι που απευθύνθηκαν στην εφημερίδα μας (στη διάθεση της «Εφ.Συν.» τα στοιχεία τους) καταγγέλλουν «σκανδαλώδη, αναιτιολόγητη απόκλιση».

Η ειδικότητα

Βασική αιτία είναι η αλλαγή στάσης του ΑΣΕΠ στον τρόπο προσμέτρησης των μορίων από μεταπτυχιακούς τίτλους και συγκεκριμένα ποιοι κρίνονται συναφείς με το αντικείμενο των θέσεων.

Για παράδειγμα, μεταπτυχιακά με συνάφεια μοριοδοτούνταν με 200 μόρια, μη συναφή με 100. Καταγγέλλεται ότι ήταν πολλοί οι υποψήφιοι που έχασαν αυτά τα 100 μόρια μεταξύ προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη αφορούσε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης. Δεν οριζόταν στο ΦΕΚ τι θα πει συνάφεια για τη θέση των Γραμματέων. Ποια μεταπτυχιακά άραγε μπορεί να μην ήταν συναφή με τη συγκεκριμένη ειδικότητα; Αλλά, κυρίως, τι άλλαξε στο μεσοδιάστημα;

Η απάντηση δόθηκε στην «Εφ.Συν.» από πηγή του ΑΣΕΠ που δεν επιδέχεται διάψευση:

«Στις πρώτες κατευθύνσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού προς τον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΑΣΕΠ, ερμηνευτικές, όχι δεσμευτικές, ειπώθηκε ότι πρέπει να περνάνε όλα τα μεταπτυχιακά, με το σκεπτικό ότι ο μεταπτυχιακός τίτλος πιστοποιεί τουλάχιστον τη δυνατότητα γραμματειακής υποστήριξης. Υπήρχε και μια άλλη άποψη, όχι εντελώς αβάσιμη, με ένα σκεπτικό που ευνοούσε κοινωνικές, οικονομικές και επιστημονικές επιστήμες και έκρινε ότι οι υπόλοιπες εκφεύγουν του πεδίου. Επικράτησε η δεύτερη».

Και προέκυψαν το μπάχαλο και η αδικία σε βάρος των αρχικά επιτυχόντων.

Τα κριτήρια

Η πηγή της μεγάλης σύγχυσης ίσως να εντοπίζεται πολύ νωρίτερα, όταν το ΑΣΕΠ προσπάθησε να καθορίσει τον κύκλο των πτυχιακών και μεταπτυχιακών κύκλων.

«Εκεί ήταν που έπρεπε να περιορίσουμε τίτλους. Αλλά το ΑΣΕΠ έπεσε θύμα των πιέσεων συνδικαλιστικών οργάνων και εκπροσώπων φορέων καθηγητών Πανεπιστημίων, που ο καθένας ζητούσε να ενταχθεί το αντικείμενό του. Ο κύκλος έπρεπε να είχε κλείσει μια και καλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης (σ.σ.: υπουργείο στο οποίο υπάγονται οι σχετικοί με τις προσλήψεις φορείς)», τονίζει στην «Εφ.Συν.» έγκυρη πηγή του ΑΣΕΠ.

Ως προς τα ζητήματα διαβλητότητας που εγείρονται, η ίδια πηγή αντιτείνει: «Δεν μπορεί να είναι διαβλητή η διαδικασία όταν υπάρχουν απρόσωπα και αντικειμενικά κριτήρια».

Οπως και να έχει, εφόσον τα κριτήρια δεν ήταν προκαθορισμένα, πώς μπορεί να είναι δίκαια;

Σύμφωνα με καταγγέλλοντες, οι περισσότεροι που βγήκαν εκτός οριστικών πινάκων ήταν εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν απορριπτέοι στους τελικούς πίνακες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του ΑΣΕΠ.

Το θέμα έχει πολλές πτυχές. Για παράδειγμα, περιγράφηκε στην «Εφ.Συν.» η περίπτωση επιτυχόντος των προσωρινών πινάκων που μετακόμισε από την Κομοτηνή στην Αθήνα όπου διορίστηκε… για ένα 8μηνο.

«Κάποτε λέγαμε ότι το ΑΣΕΠ είναι αδιάβλητο. Με την περίπτωση όμως της 1Κ/2017 εγείρονται μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία του συστήματος», λέει οργισμένος υποψήφιος στην «Εφ.Συν.».

Ολα αυτά, σε μια περίοδο που μας απασχολεί η αντιστροφή του brain-drain.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας