πολιτισμός-και-εξωστρέφεια-παρουσ-1038121
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 24.06.2022 | 09:16

«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»: Παρουσιάστηκε το βιβλίου του Κώστα Λασκαράτου 

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της ΕΡΤ, Κώστα Λασκαράτου “Πολιτισμός και Εξωστρέφεια” των εκδόσεων Ι. Σιδέρης.

Το βιβλίο «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια», αποτελεί μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική πολιτιστική διπλωματία. Η σχέση πολιτισμού και εξωτερικής πολιτικής, αποκαλύπτεται μέσα από έξι παραδείγματα εξαιρετικά ομιλούντων ελληνικών μουσείων. Μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες προσωπικοτήτων οι οποίες, εκ της θέσεως τους, διαδραμάτισαν ή διαδραματίζουν ρόλο στο πεδίο της πολιτιστικής εξωτερικής πολιτικής, ανιχνεύεται η λειτουργία κεντρικών πολιτιστικών φορέων και ερευνώνται οι τρόποι μέσω των οποίων αυτά συμβάλλουν στην προσέγγιση κρατών και κοινωνιών.

 Έκλεψε τις εντυπώσεις η Γκερέκου – «Περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ» η Παρασκευοπούλου

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου έκλεψε τις εντυπώσεις με μια εμπνευσμένη ομιλία για την δύναμη του πολιτισμού, ενώ η πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, μαγνήτισε το κοινό με την ουσιαστική της παρέμβαση για τα μουσεία.

 «Το δίπολο Πολιτισμός και Εξωστρέφεια είναι στο DNA της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης», σχολίασε σε παρέμβαση του από της Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Από το Παρίσι, ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, εστίασε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση και στον σύγχρονο πολιτισμό.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, την οποία ο οικοδεσπότης χαρακτήρισε «περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ», υπογραμμίζοντας το χάρισμα της στον συντονισμό των ειδήσεων αλλά και… απαιτητικών εκδηλώσεων, όπως αποδείχθηκε η βραδιά στον κατάμεστο κήπο του συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι παρουσιαστές Αλεξάνδρα Καϋμένου, Ευτύχης Γρυφάκης, Κώστας Μαρδάς και Μαρία Σιώζου, ο ηθοποιός Όθωνας Μεταξάς, η ερμηνεύτρια Γιώτα Γιάννα, η πολιτική αναλύτρια της RASS, Μαρία Καρακλιούμη, o πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης, ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, αντιστράτηγος Νικόλαος Χιονής, ο εργατολόγος, Διονύσιος Τεμπονέρας, ο πρόεδρος του e-real estate, Θέμης Μπάκας, ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, πλήθος Ακαδημαϊκών Καθηγητών και δημοσιογράφων όπως ο διευθυντής του aftodioikisi.gr, Χρίστος Βούζας και οι πολιτικοί συντάκτες Χάρης Ιωάννου, Νίκος Λιονάκης, Δημήτρης Κουκλουμπέρης, Ανδρέας Μπελεγρής, Μαριτίνα Ζαφειριάδου