μνήμη-του-νερού-1η-συνάντηση-καλλιτ-379725
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 28.01.2019 | 13:10

“Μνήμη του Νερού”: 1η Συνάντηση Καλλιτεχνών στη Λιβαδειά (πρόγραμμα)

Η “Μνήμη του Νερού” είναι ένα έργο που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και διερευνά τον αντίκτυπο της καλλιτεχνικής έκφρασης σε κτίρια  μεταβιομηχανικής κληρονομιάς, υπό την άποψη του πολεοδομικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση στην Οστάνδη του Βελγίου, το Νοέμβριο του 2018, όπου συζητήθηκαν οι στόχοι και η στρατηγική του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά, η 1η συνάντηση καλλιτεχνών κατά το χρονικό διάστημα 28 Ιανουαρίου -3 Φεβρουαρίου 2019.

Οι εταίροι του προγράμματος “Μνήμη του Νερού” από τη Σουηδία, τη Σκωτία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία θα φιλοξενηθούν από τους Έλληνες  για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με μελλοντικούς σχεδιασμούς μεταβιομηχανικών περιοχών, με μέτωπο σε υδάτινο στοιχείο.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος στη Λιβαδειά θα υπάρξει ένα εντατικό πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων, επιτόπιων επισκέψεων, εργαστηρίων και αλληλεπιδράσεων με διάφορους θεσμούς και τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου της ΚΕΔΗΛ, της ΕΠΑΨΥ, της ΕΚΕΨΥΕ, του Δικτύου Αλληλεγγύης στη Λιβαδειά για τους Πρόσφυγες, της εθελοντικής ομάδας ΛΕΒΑΔΡΩ, των ΚΟΙΝΣΕΠ “Έρκυνα” και “9 Μούσες” , ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς και το ΚΑΠΗ του Δήμου Λεβαδέων.

Η Ραφίκα Σαουίς, που παρουσίασε πρόσφατα με την υποστήριξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ και τη συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  (ΕΜΣΤ)  και το Μουσείο Μπενάκη, την μακράς διαρκείας περφόρμανς μέσα σε εγκατάσταση, “ Τρωάδες- anima captus”, επιλέχθηκε ως επικεφαλής καλλιτέχνις της Ελληνικής συμμετοχής.

Εκδήλωση – ομιλία για την γνωριμία με την Έρκυνα θα πραγματοποιηθεί με τον γεωγράφο και τον βιολόγο Δρ. Σταμάτη Ζόγγαρη.

Ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος θα μιλήσει σχετικά με τη «Βιομηχανία της Λιβαδειάς».

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι στο οποίο θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες του προγράμματος και δημότες, το οποίο θα επικεντρωθεί σε αφηγήσεις σχετικά με τη θέση της γυναίκας στις πόλεις των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο, που θα διερευνήσει τους παραδοσιακούς μύθους της Έρκυνας.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα επισκεφθούν την κτηνοτροφική μονάδα του κ. Δημήτρη Δανιά, όπου θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την γεωργική βιομηχανία και να ενημερωθούν από τον καθηγητή γενετικής εξέλιξης κ. Ιωσήφ Μπιζέλη από το Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασική παρουσίαση σχετικά με την αναγέννηση της πόλης και του ποταμού θα πραγματοποιηθεί από την Δήμαρχο Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, ενώ πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες θα παρουσιάσουν τη δημόσια πολιτική για την αστική ανάπλαση.

Οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν εγκαταλελειμμένα κτίρια και χώρους με εθελοντές της ΛΕΒΑΔΡΩ.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα λειτουργεί παράλληλη έκθεση στο ισόγειο του Νερόμυλου με έργα των κ.κ. Ελπίδας Βαρθολομάτου, Σπύρου Γουργιώτη, Βούλας Γουργιώτη, Θεοδώρας Μπάρμπου, Κώστα Μπαρδώσα και Αλέκου Τσαμάτη. Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη – Κυριακή 10:00 – 12:30 και 17:30 -20:00.

Όλες οι παραπάνω δράσεις και τα εργαστήρια θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, στους διοργανωτές και στους εταίρους του έργου να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν σχέδια και στρατηγικές για την ανάπτυξη του πολιτισμού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος στις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα πόλεις.

Τα αποτελέσματα του έργου “Μνήμη του Νερού” σχετικά με το παρελθόν και το μέλλον της βιομηχανίας στις πόλεις με υδάτινο μέτωπο, όπως αυτά θα προκύψουν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των καλλιτεχνών και των τοπικών κοινωνιών θα παρουσιαστούν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συμμετέχοντες ντόπιοι και ξένοι καλλιτέχνες: Λήδα Αποστόλου, Tara Beall, Βούλα Γουργιώτη, Ειρήνη Γουργιώτη, Σπύρος Γουργιώτης, Mary Conroy, Φρίξος Καλούδης, Έφη Κλειδαρά, Κατερίνα Κόκκινου, Νεκταρία Κουτσογεωργοπούλου, Μαντώ Μάμαλη, Σοφία Μπαδήλα, Μελίνα Μπαρτατίλα, Ντόρα Μπασδέκη, Jonas Myrstrand, Θεοδώρα Νίκαινα, Έφη Παρσάλη, Λένα Πολατσίδου, Βάσια Πουλοπούλου, Γιώργος Πούλος, Ραφίκα Σαουίς, Siegfried Vynck και Iwona Zajac.

και οι πολίτες: Χριστίνα Γκικοπούλου, Άννα Δασοπούλου, Χρύσα Καντά, Βάσω Καρβούνη, Έφη Κουρούνη, Βάσω Μαργέλου, Βάσιας Τσοκόπουλος και Ερμιόνη Χαχάλου.

Πρόγραμμα καλλιτεχνών