ημερολόγια-πολέμου-στο-δήμο-σαρωνικο-267848
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 06.02.2013 | 06:02

Ημερολόγια πολέμου στο Δήμο Σαρωνικού

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του Νομικού Προσώπου «Αριστόδικος» του Δήμου Σαρωνικού διοργανώνει την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 7:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Σαρωνικού, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ημερολόγιο ελληνοϊταλικού πολέμου του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» που περιλαμβάνει ως παράρτημα το «Ημερολόγιο πολέμου του Ιωάννη Σπ. Δημητρίου». Τα έσοδα από τις πωλήσεις της καλαίσθητης αυτής έκδοσης των 380 σελίδων, θα διατεθούν για την ενίσχυση του σκοπού του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σαρωνικού.

Ομιλητές στην εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας θα έχει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, θα είναι: η αρχαιολόγος, επίτιμη διευθύντρια της Α’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ελένη Γκίνη Τσοφοπούλου, η φιλόλογος ιστορικός Ελένη Κ. Δημητρίου, η φιλόλογος Γαρυφαλιά Α. Αδάμη, ο στρατιωτικός ιατρός και λογοτέχνης Άρης Χαραλαμπάκης, ο επιμελητής των κειμένων και των φωτογραφιών του βιβλίου Χρίστος Ι. Δημητρίου και ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου που είχε την επιμέλεια της έκδοσης.

Τη βιβλιοπαρουσίαση θα ακολουθήσει προβολή φωτογραφιών από το ελληνοϊταλικό μέτωπο και αποκαλυπτήρια της προτομής του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, που αποτελεί δωρεά της οικογένειάς του.

Το πρώτο ημερολόγιο του Χρίστου Ν. Πέτρου –Μεσογείτη, περιέχει μία αναλυτική αφήγηση και εξιστόρηση όλων των στρατιωτικών γεγονότων όπως τα έζησε ο ίδιος, από τον Αύγουστο του 1940 που επιστρατεύτηκε, μέχρι το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του στην γενέτειρά του, τα Καλύβια Αττικής. Με απλό και όπου χρειάζεται πολιτικό και επιστημονικό λόγο, περιγράφει τα στρατιωτικά και πολεμικά γεγονότα. Παράλληλα, περιγράφει την στρατιωτική ζωή και τις δυσκολίες της, αλλά ακόμη περιγράφει και αναλύει όσο μπορεί τους τόπους και τους ανθρώπους που συναντά – Έλληνες και Αλβανούς – σε όλη την διάρκεια της στρατιωτικής του πορείας. Και ακριβώς αυτή η πολύπλευρη περιγραφή του είναι που το κάνει μοναδικό.

Το δεύτερο ημερολόγιο του Ιωάννη Σπ. Δημητρίου, μικρότερο, γραμμένο πιο συνοπτικά και περιστασιακά, παρουσιάζει τα πολεμικά γεγονότα, τις κακουχίες και την σκληράδα του πολέμου, έτσι όπως την βίωσε ένας απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Ο ρεαλισμός και η περιγραφή της ωμής βίας του πολέμου είναι το κύριο χαρακτηριστικό του.

Σίγουρα και τα δύο ημερολόγια έχουν μία μοναδική και αξεπέραστη βαρύτητα, αφού αποτελούν μαρτυρία ψυχής των γεγονότων του πολέμου του ‘40, έτσι όπως τα βίωσαν οι δύο αφηγητές στρατιώτες.