ζάεφ-συμφωνία-πρεσπών-δίνει-δυνατότ-536059
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.12.2018 | 15:12

Ζάεφ -Συμφωνία Πρεσπών: «Δίνει δυνατότητα να διδάσκονται “Μακεδονικά” στην Ελλάδα»

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα φέρεται να έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το Σάββατο στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας και απαντώντας σε επικρίσεις από την πλευρά του VMRO, ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών επί της ουσίας προκύπτει ένα νέο κράτος, χωρίς ιστορικό παρελθόν, ο Ζάεφ αντέτεινε ότι με τη διμερή συμφωνία δίνεται η δυνατότητα η «μακεδονική» γλώσσα να διδαχθεί στην Ελλάδα.

Για τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία δεν έγινε σχεδόν τίποτα τα τελευταία 27 χρόνια, φέρεται να ανέφερε ο Ζάεφ σύμφωνα με τον ιστότοπο Βιέτσερ. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα τα «μακεδονικά να διδάσκονται στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα», ξεκαθαρίζοντας ότι ανήκει στη σλαβική οικογένεια και δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα.

Εξάλλου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι η «μακεδονική γλώσσα» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη από το 1977, στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα τοπωνύμια που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο πολιτικό ρεπορτάζ και στην κάλυψη θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ψηφιακά και ραδιοφωνικά μέσα. Ξεκίνησε σε ηλικία 22 χρονών ως μαθητευόμενος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όπου έμεινε για 18 χρόνια καλύπτοντας το κοινωνικό, πολιτικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ. Εχει συνεργαστεί με το περιοδικό «Unfollow» κάνοντας ερευνητική δημοσιογραφία. Από το 2019 δουλεύει στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. Εργάζεται στο aftodioikisi.gr από το 2016, ενώ τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του Διευθυντή Σύνταξης της ιστοσελίδας. https://www.facebook.com/theodoropan