Υπεψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 153 «ΝΑΙ» -144 βουλευτές καταψήφισαν

Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2018, ο οποίος φέρνει μέτρα 1,86 δισ. ευρώ. Κατά τάχθηκαν 144 βουλευτές.

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Ο προϋπολογισμός του 2018 φέρνει νέα μέτρα 1,86 δισ. ευρώ. Επιχειρεί να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ (αντί για 4,36 δισ. ευρώ φέτος) στηριζόμενος κυρίως στην πολύ μεγάλη περιστολή δαπανών (για συντάξεις και για περίθαλψη και όχι για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του δημοσίου που αυξάνεται ως κονδύλι) αλλά και στην αύξηση της αξίας των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Βασίζεται σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,6% (αντί για 1,8% που προβλεπόταν προηγουμένως) κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αφού απαιτεί ρυθμό ανάπτυξης 3,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Τα μέτρα του 2018 στο πεδίο των δαπανών περιλαμβάνουν τον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών με βάση το 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2017 (αντί για το καθαρό φορολογητέο), την περικοπή κατά 75% της δαπάνης για το ΕΚΑΣ για 150.000 δικαιούχους, τις νέες μειωμένες έως και κατά 25% κύριες συντάξεις, το ακόμη μεγαλύτερο «τσεκούρι» στις επικουρικές, την αύξηση του συντελεστή των εισφορών των αγροτών για την κύρια ασφάλιση από το 14% στο 16% αλλά και παρεμβάσεις στην υγεία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ, 153 ΝΑΙ, 144 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!