Βουλή: Σκληρή κόντρα πολιτικών αρχηγών για μισθούς, προγράμματα εργασίας, ανανέωση συμβάσεων (Live)

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά ζητήματα καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει το Σώμα για την ασκούμενη εργασιακή πολιτική κατόπιν αίτησης που έχει καταθέσει ο ίδιος στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

H συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε μόλις έξι μήνες έχει καταργήσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων και έχει προβεί σε παρεμβάσεις που οδηγούν σε μειώσεις μισθών.

Παράλληλα, όπως σημειώνει και στη σχετική επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας, με τον κ. Μητσοτάκη να αρνείται να ανανεώσει συμβάσεις κατά του brain drain, αλλά και σε άλλα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Επίσης θα θέσει θέμα για την καθυστέρηση στην έναρξη του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας των 36.500 ατόμων σε ΟΤΑ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κ.Κ.Ε. θα υποστηρίξει ότι η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται, ενώ η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών καθώς και από τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Θα ρωτήσει δε τον κ. Μητσοτάκη, εάν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Θα του ζητήσει επίσης να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ που με νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε μειωθεί 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση και την επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Βολές ειδικά για τον κατώτατο μισθό θα εξαπολύσει και το ΚΙΝΑΛ με την ομιλία της κ. Γεννηματά.

Τέλος, θα τον ρωτήσει τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΒΟΥΛΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!