βούτσης-διακυβέρνηση-ηγεμονίας-ή-επι-363246
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.04.2018 | 12:45

Βούτσης: Διακυβέρνηση ηγεμονίας ή επιβολής είναι το κρίσιμο διακύβευμα

“Το κρίσιμο διακύβευμα για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση σε επιμέρους ζητήματα, αλλά το αν θα πάμε σε μια διακυβέρνηση ηγεμονίας ή σε μια διακυβέρνηση επιβολής”, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στην “Εποχή”.

Τονίζει ότι “πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντικρίσουν τα πραγματικά διακυβεύματα του “μετά” και να τοποθετηθούν στο πώς θα βγούμε από τα μνημόνια, με ποια οράματα, με ποιες αξίες και κυρίως με ποιες δυνατότητες και προτεραιότητες”. Επισημαίνει ότι η επόμενη μέρα δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, η οικονομία και το βήμα εξόδου από τα μνημόνια, αλλά είναι και “μια ουσιαστική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και όλες τις θεσμικές πλευρές που ανοίγονται”. Αναφέρει ότι πάνω στη προετοιμασία των επιτροπών που έγινα με κυβερνητική πρωτοβουλία, “μπορούν να υπάρξουν προοδευτικές συγκλίσεις ενός μελλοντικού χώρου που θα δώσει νέο όραμα”.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και του “μετά”, σημειώνει ότι η διαπραγματευτική ομάδα “έχει πάει με ένα σωστό εξοπλισμό, με στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μπορεί να προταθεί από την πλευρά της χώρας ένα φερέγγυο πρόγραμμα αναπτυξιακό-οικονομικό, με ιδιοκτησία ελληνική, για το “μετά” και αυτό να είναι αποδεκτό ως πρόγραμμα και στη βάση αυτού να παρακολουθούν οι δανειστές τη φερέγγυα πιστοποίησή τους και εφαρμογή του”. Προσθέτει ότι η συζήτηση για το χρέος φαίνεται πως επίσης θα έχει καλή εξέλιξη, για να τονίσει ότι αν αυτά ευοδώσουν, όπως πιστεύει ότι θα συμβεί, θα δώσουν και την απαρχή μιας νέας ελπίδας μέσα στην κοινωνία και “ένα σήμα στους διεθνείς παράγοντες για να μην συνεχιστούν οι τεχνητές πιέσεις πάνω σε στοιχεία του προγράμματος”.

Για τη φημολογία ότι το ΔΝΤ πιέζει να εφαρμοστούν από το 2019 η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι “θα ήταν εντελώς απαράδεκτο να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης πάνω σε στοιχεία του προγράμματος, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις που το επιτρέπουν”. “Θα ήταν δραματική εξέλιξη αν υπήρχε τόσο κοντόθωρη, από πλευράς των δανειστών, άσκηση πίεσης προς τη χώρα. Δεν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο”, τονίζει.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει το ιδιαίτερα επικίνδυνο γεγονός ότι “η Χρυσή Αυγή έχει αναθαρρήσει και αρδεύεται από τη διαχείριση που έκανε η Νέα Δημοκρατία στην υπόθεση του Μακεδονικού και από τα συλλαλητήρια που έγιναν”. “Όσα μπορεί να κάνει το κοινοβούλιο τα έχει κάνει. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα κάνει ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις”, τονίζει σχετικά με τη Χ.Α.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα φτάσουμε σε πρόταση λύσης”, για το “Μακεδονικό” τονίζει ο κ. Βούτσης και δηλώνει επίσης αισιόδοξος προσωπικά “ότι αυτή η λύση μπορεί να τύχει μεγάλης πλειοψηφίας και ανοχής στη βουλή”. “Εάν και όταν έρθει συγκεκριμένη πρόταση στη βουλή, πιστεύω πως θα είναι δύσκολο για τη Νέα Δημοκρατία, και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, να πάει σε μια συλλήβδην αρνητική θέση”, εκτιμά.

Ερωτηθείς για τη στάση των “δυνάμεων του Κέντρου στο Μακεδονικό”, ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζει σημαντικό το ότι παράγοντες σαν τον Σταύρο Θεοδωράκη είχαν το θάρρος να διαμορφώσουν μια ατζέντα διαλόγου, πάνω σε δύο σημαντικά ζητήματα, στο Μακεδονικό και τη συνταγματική αναθεώρηση και πως εφόσον η κ. Γεννηματά και η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ κινηθούν στην αναζήτηση μιας τέτοιας κατεύθυνσης, θα είναι θετικό για όλο το πολιτικό σύστημα, ενώ θα οδηγήσει και τη ΝΔ “πιο γρήγορα στην κοίτη της λαϊκής δημοκρατικής δεξιάς, από ότι θα γινόταν αν δεν ακολουθηθούν αυτά τα βήματα”.

Κληθείς να σχολιάσει μια “δεξιά έως και ακροδεξιά στροφή” της ΝΔ, απαντά ότι δύο γεγονότα τη σηματοδότησαν: ο διορισμός του κ. Γεωργιάδη στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος και η υιοθέτηση και επιμονή του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης, με την παράταξη ως “όμηρος μεγάλων συμφερόντων που ήθελαν να πέσει η κυβέρνηση”. “Η ΝΔ μπήκε σε αυτή τη διπλή ομηρία, η οποία δεν υπαγορεύει κεντρώο προφίλ και δύσκολα θα απεμπλακεί”.

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίζεται και απέναντι σε αυτούς που κατηγορούν την κυβέρνηση για ισχυρό θεσμικό έλλειμμα, χαρακτηρίζοντας τα “αβάσιμα, ιστορικά ατεκμηρίωτα και στα όρια της ανερυθρίαστης προπαγάνδας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει εναντίον της αριστεράς”. “Είμαστε μάρτυρες”, τονίζει, “μιας τεράστιας προσπάθειας συγκάλυψης, ώστε να υπάρξει συνέχιση όλων των μεθόδων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία”.