Βουλή: Χαμός μεταξύ Κουρουμπλή και Μητσοτάκη για την ρύπανση

Την παραίτηση, του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα σε κλίμα έντασης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία έχουν κληθεί υπουργοί και φορείς για να ενημερώσουν σχετικά με τη ρύπανση στο Σαρωνικό.

«Καθυστερήσατε 4 μέρες να ζητήσετε την βοήθεια του ΕΜΣΑ», κατήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης σε υψηλούς τόνους. «Πρόκειται για μητσοτακέϊκο ψέμα. Δεν σας φοβάμαι», απάντησε ο Π. Κουρουμπλής σε επίσης υψηλούς τόνους.

«Είτε ο ΕΜΣΑ λέει ψέματα ή εσείς. Ήσασταν 3 μέρες στο Λονδίνο και δεν επιστρέφατε. Ντροπή σας!» ανταπάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Είστε αδιάβαστος. Το συγκεκριμένο πλοίο της ΕΜΣΑ ήταν σε αποστολή. Δεν σας ενημέρωσαν σωστά. Την Τρίτη το απόγευμα έφτασε στον Πειραιά. Όταν τελείωσε την αποστολή στείλαμε επίσημο αίτημα», ήταν η απάντηση του υπουργού.

«Ντροπή σας! Ψεύδεστε! Θα έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί. Είστε υπόλογος», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης. «Αν το ζητάτε εσείς δεν θα παραιτηθώ ποτέ!», ανταπάντησε ο Π. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας από το βήμα της Επιτροπής είπε πως θα φέρει την Παρασκευή νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει όριο ηλικίας για πλοία όπως το Αγία Ζώνη ΙΙ. «Το σχέδιο ήταν έτοιμο σε γραφείο υπουργού, προκατόχου μου, και δεν προχωρούσε λόγω συμφερόντων», τόνισε ο Π. Κουρουμπλής.

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς ο Π. Κουρουπλής δήλωσε πως «σε ένα μήνα τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά». Προσέθεσε μάλιστα πως «όλη η προσπάθεια γίνεται με μηχανικά μέσα. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά μέσα. Δεν θα πέσει ούτε ένα κιλό χημικά στην θάλασσα της περιοχής».

«Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερο. Νομίζω πως ήμασταν αποτελεσματικοί και θα κριθούμε» κατέληξε ο υπουργός.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Λυπάμαι που επιστρέφω σε ένα χώρο που μου είναι ιδιαίτερα οικείος – την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου – σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά δυσάρεστη. Πραγματικά, ακούγοντας τους Υπουργούς να δίνουν τις εξηγήσεις τους, για αυτή την μεγάλη οικολογική καταστροφή, σκέφτηκα ότι ή δεν έχουν συναίσθηση της έκτασης του προβλήματος και του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής ή συνειδητά προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους αβλεψίες και αστοχίες και το τι προκάλεσε αυτό το ναυάγιο. Αλλά κυρίως για το πως η πολιτεία χειρίστηκε, τις κρίσιμες μέρες και ώρες μετά το συμβάν, αυτό το οποίο πραγματικά συνέβη.

Για να αξιοποιήσω καλύτερα το χρόνο, θα κάνω μια σειρά από συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό. Θα παρακαλούσα, στη δευτερολογία του, αν έχει την καλοσύνη να τις απαντήσει όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται.

Ερώτηση πρώτη: Δεν αναφερθήκατε σ’ αυτό καθόλου κύριε Υπουργέ. Γιατί δόθηκαν δύο παρατάσεις του αξιόπλοου του συγκεκριμένου πλοίου από την Επιθεώρηση Πλοίων μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το πλοίο βρισκόταν εντός του Σαρωνικού και ήταν πολύ εύκολο να περιέλθει στην προβλεπόμενη τακτική επιθεώρηση; Τι ακριβώς έγινε εκεί; Υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένες; Έχουν διερευνηθεί; Και αν ναι, τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο, το οποίο ξεκάθαρα αποδεικνύετο ότι δεν έπρεπε να πλέει, είχε αξιόπλοο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο οποίο εσείς ο ίδιος προΐστασθε;

Δεύτερη ερώτηση: Τι ακριβώς έγινε τις κρίσιμες ώρες από την στιγμή που έγινε γνωστό στο Υπουργείο το συγκεκριμένο ναυάγιο μέχρι την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων – δημοσίων και ιδιωτικών – για να περιοριστεί η έκταση της φυσικής καταστροφής;

Είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι ήταν πρωτοφανής η κινητοποίηση και ότι δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν άλλο τέτοιο φαινόμενο με αντίστοιχη αποτελεσματικότητα. Θα σας κάνω την εξής ερώτηση. Έχει περιέλθει στην προσοχή μου το γεγονός ότι, στις 5 Μαρτίου του 2012, στον Κόλπο της Ελευσίνας, έγινε ένα ναυάγιο του πλοίου «Α1» αντίστοιχου μεγέθους περίπου με το «ΑΓΙΑ ΖΏΝΗ». Βούλιαξε. Κουβαλούσε 1.800 τόνους μαζούτ και 500 τόνους πετρελαίου κίνησης. Τι έγινε τότε και δεν είχαμε αντίστοιχη ρύπανση και τι έγινε διαφορετικά αυτήν την φορά; Γιατί τότε ελέχθη το πρόβλημα και τώρα δεν ελέγχθηκε; Πρέπει σ’ αυτό να δώσετε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις.

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για εσάς προσωπικά, κύριε Υπουργέ. Αυτό το οποίο σας χρεώνουν είναι ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος. Ότι έπρεπε να περάσουν τρεις ημέρες για να κινητοποιηθείτε ουσιαστικά, για να ενημερώσετε τους αρμόδιους φορείς και για να καταλάβετε τι ακριβώς είχε συμβεί. Γιατί αργήσατε, κύριε Υπουργέ, τρεις ημέρες να γυρίσετε από το Λονδίνο; Τι είχατε τόσο σημαντικό να κάνετε στην αγγλική πρωτεύουσα το οποίο σας υποχρέωσε να καθίσετε εκεί και να μην επιστρέψετε άμεσα για να προΐστασθε, ως οφείλετε, των υπηρεσιών συντονισμού και απορρύπανσης;

Το πιο σημαντικό ερώτημα για μένα, κύριε Υπουργέ – γιατί φοβάμαι ότι είτε δεν σας ενημέρωσαν καλά οι υπηρεσίες είτε είπατε ψέματα στο Εθνικό Κοινοβούλιο – είναι γιατί καθυστερήσατε τέσσερις μέρες να ζητήσετε την βοήθεια του EMSA έτσι ώστε το πλοίο «AKTAIΑ», το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο, ακριβώς για αυτό τον λόγο, να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Το δελτίο του EMSA είναι σαφές. Το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου και «On 13 September, the Greek authorities requested the mobilisation of the Aktea». Λοιπόν, κάποιος λέει ψέματα, κ. Υπουργέ. Λοιπόν, ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς; Σας παρακαλώ λοιπόν! Ψεύδεστε, κ. Υπουργέ.

Καταθέτω στα πρακτικά το δελτίο του EMSA, το οποίο το αποδεικνύει. Μεταξύ του EMSA και του κ. Κουρουμπλή, πιστεύω τον EMSA. Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, κ. Υπουργέ, και δεν επιστρέφατε πίσω. Σαν δεν ντρέπεστε λίγο.

Κατανοώ απόλυτα τον εκνευρισμό του Υπουργού, ο οποίος ήδη θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αν είχε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια. Σας κρίνουν, όμως, οι πολίτες. Και εσάς και τον πρωθυπουργό που σας κρατάει στη θέση σας, με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα που είχατε βέβαια.

Λοιπόν, τι έγινε με το συντονισμό; Πότε ενημερώθηκαν πραγματικά οι Δήμαρχοι για το περιστατικό; Πότε ενημερώθηκαν, κ. Υπουργέ; Δεν γνωρίζατε ότι είχε διαφύγει κάποια κηλίδα και, με βάση τους ανέμους, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος αυτή να κατευθυνθεί προς τις ακτές του Σαρωνικού; Γιατί δεν ενημερώσατε τους Δημάρχους; Και γιατί οι Δήμαρχοι αντιμετώπισαν το πρόβλημα όταν είδαν την κηλίδα στις ακτές τους;

Πείτε μας τώρα, κ. Υπουργέ, ποιος λέει ψέματα; Οι Δήμαρχοι πάλι λένε ψέματα ή εσείς, κ. Υπουργέ, που μάλλον δεν αντιληφθήκατε την έκταση του προβλήματος; Ποιος ήταν ο κεντρικός συντονισμός;

Πήγα την Πέμπτη και έκανα μια επιθεώρηση. Τι είδα; Είδα πανικόβλητους Δημάρχους, είδα ιδιωτικές υπηρεσίες να παρέχουν υπηρεσίες απορρύπανσης, χωρίς να υπάρχει κάποια κεντρική χαρτογράφηση των πραγματικών εστιών ρύπανσης. Και είδα Δημάρχους, οι οποίοι – οργισμένοι όλοι – με μια φωνή έλεγαν το ίδιο πράγμα: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεν έχουμε καμία ειδοποίηση. Δεν έχουμε καμία κατεύθυνση».

Πότε φτιάχτηκε αυτό το περιβόητο συντονιστικό στο οποίο αναφέρεστε; Και τι εντολές δώσατε στους Δημάρχους και στους απλούς πολίτες, οι οποίοι πρόθυμα προσήλθαν να βοηθήσουν σε μια επιχείρηση, για την οποία δεν ήταν καν κατάλληλα εξοπλισμένοι; Άρα, ποιο ήταν το επίπεδο του συντονισμού; Ποιο ήταν το επίπεδο της κινητοποίησης; Και ποιο ήταν το επίπεδο της ενημέρωσης των Τοπικών Αρχών, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πρώτη του έκφραση;

Και τέλος, κ. Υπουργέ, γνωρίζετε τη διεθνή σύμβαση για την ίδρυση διεθνούς κεφαλαίου για την αποζημίωση ζημιών ρύπανσης; Έχετε κινητοποιηθεί; Σας παρακαλώ, ερωτήσεις σας κάνω. Σταματήστε. Είστε υπεύθυνος γι’ αυτό το πρόβλημα. Δεν ντρέπεστε λίγο; Κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος. Είστε υπεύθυνος γι’ όλα αυτά που έχουν γίνει. Θα απαντήσετε. Υπόλογος είστε εδώ.

Έχει φτιαχτεί τοπικό γραφείο, όπως προβλέπει η διεθνής σύμβαση, προκειμένου όλοι όσοι θίγονται από αυτήν τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να προσέλθουν και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις; Ή μήπως με αυτά τα οποία κάνετε και αυτά τα οποία λέτε, φορτώνοντας όλο το βάρος της ευθύνης στην εταιρία, υπονομεύετε τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης από το Διεθνές Ταμείο;

Λοιπόν, κ. Υπουργέ, τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα, ειδικά για το ζήτημα του EMSA, θα επιμείνω πάρα πολύ. Ψεύδεστε, για άλλη μια φορά, δημόσια για το πότε ζητήσατε την υποστήριξη του EMSA. Και εφόσον αποδειχθεί ότι είναι ακριβές ότι ζητήσατε την υποστήριξη του EMSA στις 13 Σεπτεμβρίου, όπως λέει το δελτίο Τύπου, οφείλετε, εδώ και τώρα, να υποβάλετε την παραίτησή σας.

Κατεβάστε την ομιλια του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη εδώ.

Κατεβάστε το δελτίο Τύπου του EMSA εδώ

Κατεβάστε το φωτογραφικό υλικό εδώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΡΥΠΑΝΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!