β-μεταξάς-οι-περήφανοι-αγρότες-έσπασ-1536617
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.01.2026 | 14:55

Β. Μεταξάς: Οι περήφανοι αγρότες «έσπασαν τα μούτρα» της κυβέρνησης

«Η σημερινή συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα δεν δίνει λύσεις, στόχο έχει να νομιμοποιήσει τις αντιλαϊκές στρατηγικές κυβέρνησης, κομμάτων του ευρωμονόδρομου και ΕΕ, είναι ένα λιβανιστήρι της ΚΑΠ, όπου οι αγρότες καλούνται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους βιομήχανους για να συζητήσουν το πώς θα τους ξεκληρίσουν». Αυτό επισήμανε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης-κοροϊδία του πρωθυπουργού για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα.

Όπως τόνισε, ο μεγαλειώδης αγώνας των αγροτών, που θα συνεχιστεί, πρέπει να συναντηθεί με τον αγώνα των εργαζομένων και του λαού, που θα φέρει στο προσκήνιο τους παραγωγούς του πλούτου και την κάλυψη των αναγκών τους, με απαλλαγή από τα μονοπώλια.

Ο Β. Μεταξάς αναφερόμενος στον μεγαλειώδη αγώνα που έδωσαν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς για πάνω από 50 μέρες στα μπλόκα, τόνισε πως απέδειξαν -και είναι περήφανοι για αυτό- με υποδειγματικό τρόπο την ανωτερότητα του οργανωμένου αγώνα, λειτούργησαν σαν ένα μπλόκο και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την επίθεση της κυβέρνησης που με εισαγγελείς, καταστολή, ΜΑΤ, συκοφαντίες, τον κοινωνικό αυτοματισμό ήθελε να σπάσει τον αγώνα τους, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των βιομηχάνων του αγροδιατροφικού τομέα, τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές Οδούς και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Είναι περήφανοι για τον αγώνα τους, συνέχισε, γιατί μεταξύ άλλων αποκάλυψαν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους, την ΚΑΠ της ΕΕ, γιατί στρίμωξαν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, που υποκριτικά δήλωναν την υποστήριξή τους αλλά στην πράξη έχουν εφαρμόσει, ψηφίσει και στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ με πρόσφατο παράδειγμα τη ψήφιση της αναθεώρησής της στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι βιοπαλαιστές αγρότες συνάντησαν την αλληλεγγύη όλου του λαού και των εργαζομένων που βρέθηκαν στο πλευρό τους, γιατί ο αγώνας για φθηνά, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα είναι καθολική απαίτηση όλων των λαϊκών οικογενειών που προσκρούει στις συμφωνίες των καπιταλιστών.

Και συνέχισε: «Αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι στις χτεσινές γενικές συνελεύσεις των μπλόκων κάθε άλλο παρά λήξη του αγώνα κήρυξαν οι χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι! Ότι εκφράστηκε η οργή απέναντι στην αδιαλλαξία σας και ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν με νέα πείρα και δύναμη, με πολλές και διάφορες μορφές! Ο αγώνας είναι σκληρός, μακροχρόνιος και πολύμορφος, ακριβώς επειδή το ξεκλήρισμα, με την πολιτική σας, είναι μονόδρομος!».

Ο κομμουνιστής βουλευτής χαρακτήρισε γελοία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για «δημοσιονομικές αντοχές», για «πάτο του βαρελιού», την ώρα που το ματωμένο πλεόνασμα από τη φορολεηλασία του λαού φθάνει τα 8 δισ.ευρώ, γίνεται χορός δισ. ευρώ στα κέρδη των σουπερμαρκετάδων, των μεγαλεμπόρων, των εταιρειών Ενέργειας!

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που χλευάζει τους κτηνοτρόφους όταν έχουμε λιγότερα ζώα, λόγω της θανάτωσης 500 χιλιάδων ζώων, αλλά περισσότερο γάλα στις βιομηχανίες που κάνουν αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό. Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει χρήματα στους αγρότες από το 1 δισ. ευρώ που χάθηκαν λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα σε μια εξαετία, κάτι που αρνείται, ενώ την ίδια ώρα έσπευσε να πληρώσει πρόωρα τους δανειστές, για να μη χάσουν τα κέρδη τους.