τσίπρας-θα-έχουν-τίμημα-αν-συνεχιστού-644743
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.06.2019 | 15:07

Τσίπρας: Θα έχουν τίμημα αν συνεχιστούν οι επιλογές της Τουρκίας

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μήνυμα σε αυστηρούς τόνους προς την Άγκυρα έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι: «Ανεξάρτητα από τις αιτίες που σπρώχνουν την Τουρκία σε αυτήν τη συμπεριφορά, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά, εάν τη συνεχίσει, θα έχει τίμημα».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ ανέφερε ότι: «Οι συζητήσεις μας αφορούσαν τα κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Για το επίμαχο θέμα σχολίασε ότι «όπως ανακοίνωσα την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όλη η εβδομάδα ήταν εβδομάδα εντατικά διεργασιών σε συνεργασία με την Κύπρο. Προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής έρχονται σε συνέχεια της πολύ θετικής δήλωσης της συνεδρίασης των χωρών του νότου της Μεσογείου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου σήμερα έρχεται σε συνέχεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει σαφές και ξεκάθαρο. Ένα μήνυμα αυστηρό προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες εξορύξεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν η Τουρκία έχει αυτήν τη στάση και αυτήν τη συμπεριφορά, θα έχει τίμημα. Οι επιλογές της Τουρκίας από δω και στο εξής θα έχουν συνέπειες»

Η ΕΕ θα κάνει μία ολοκληρωμένη εισήγηση όσον αφορά ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Μέτρα που μπορεί να αφορούν σε κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών ή πάγωμα της ευρωτουρκικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Κυρώσεις που θα έχουν επιπτώσεις εάν δεν σταματήσουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Τέλος ανέφερε ότι: «Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω και με τον κ. Γιούνκερ και με την κ. Μογκερίνι τις σημαντικές αυτές αποφάσεις. Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβάσεων από πλευράς Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα.

Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως να συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν έχει παρθεί ποτέ ξανά, συμπεριλαμβανομένων και των όσων έγιναν στα Ίμια. Αυτή η μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο πολιτικό ρεπορτάζ και στην κάλυψη θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ψηφιακά και ραδιοφωνικά μέσα. Ξεκίνησε σε ηλικία 22 χρονών ως μαθητευόμενος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όπου έμεινε για 18 χρόνια καλύπτοντας το κοινωνικό, πολιτικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ. Εχει συνεργαστεί με το περιοδικό «Unfollow» κάνοντας ερευνητική δημοσιογραφία. Από το 2019 δουλεύει στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. Εργάζεται στο aftodioikisi.gr από το 2016, ενώ τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του Διευθυντή Σύνταξης της ιστοσελίδας. https://www.facebook.com/theodoropan