τσίπρας-προανακριτική-για-την-novartis-ένα-323947
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.02.2018 | 12:58

Τσίπρας: Προανακριτική για την Novartis -Ένα «μνημόνιο» η υπερκοστολόγηση φαρμάκων

Την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα κληθεί να ερευνήσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «δοκιμάζεται η πολιτική ευθύνη και η δημοκρατία. Οι εξελίξεις δεν αφορούν άμεσα την οικονομία, μετά από τόσες καταιγιστικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες της περιπέτειας αυτής. Αφορούν τις ευθύνες του παλιού κατεστημένου που έφεραν εδώ την χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα λέγοντας πως «η χώρα κατέληξε στην χρεοκοπία και λόγω της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Υπήρχε κουλτούρα διαφθοράς εντός της χώρας».

«Η χώρα μας κατέληξε στη χρεοκοπία εξαιτίας της ηθικής παρακμής, του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που δεν ορρωδούσε προ ουδενός προκειμένου να αναπαράγει τον εαυτό του σε βάρος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με τους θεσμούς», συνέχισε.

«Μόνο για την υπόθεση της Novartis, που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που ήρθε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 -πριν μπει δηλαδή η χώρα στα μνημόνια- το κόστος φτάνει στα 23 δισ. «Ένα μνημόνιο, δηλαδή. Πρόκειται για πάνω απο 10% του ΑΕΠ» είπε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και πως «αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010» τόνισε.

«Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε το βασικό κανόνα που διέπει το δικαιακό μας σύστημα ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι από την άλλη όμως «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα, να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας, δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε». «Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας», σημείωσε.

«Όσο και αν κάποιοι», πρόσθεσε, «επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες», «επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς», «επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες».

«Εμείς», τόνισε «δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη δέσμευση αυτή».