τσίπρας-ολομέτωμη-επίθεση-για-οικονο-835050
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.10.2020 | 19:56

Τσίπρας: Ολομέτωμη επίθεση για οικονομία – ελληνοτουρκικά

Με κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».

Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα. Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο». Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.

Ακολούθησε σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και τον «πτωχευτικό κώδικα», με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε πτώχευση την μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας εξελέγη, για να διασώσει το παρασιτικό κεφάλαιο.

Ειδικότερα σημείωσε:

Ο ΣΎΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη.

Δε χρειάζεται όμως να ψάξει πολύ κάποιος για να δει τι πραγματικά ισχύει. Για να εξακριβώσει το ψέμα σας.

Αρκεί να μπει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Διαβάζω :

“Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, οι πολίτες μπορούσαν να προστατεύσουν την 1η κατοικία τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών που την απειλούν. Αυτό επιτυγχάνεται με το Ν. 4605/2019.”.  Ποιανού νόμου δηλαδή ;

Με το νομοσχέδιό σας οι συμβάσεις εργασίας λύνονται αυτόματα και χωρίς αποζημίωση με την κήρυξη της πτώχευσης.  Τέτοιος ζήλος, τέτοια ταχύτητα για να κερδίζουν μόνο οι τράπεζες ; Μας λέτε όμως  ότι δίνετε ως κίνητρο στους πτωχευμένους, ως μεγάλη ανακούφιση, την απαλλαγή από τα χρέη. Λέτε: Θα τα περάσει όλα αυτά ένας μισθωτός, ένα νοικοκυριό, ένας μικρός επιχειρηματίας για 3 χρόνια αλλά μετά θα απαλλαγεί από τα υπόλοιπα χρέη του και θα είναι ελεύθερος.  Η απαλλαγή που επικαλείστε προβλέπεται ήδη από το νομικό πλαίσιο που καταργείτε.

Γιατί αυτή είναι η ουσία και ο στόχος σας. Να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων. Και ποιες είναι αυτές οι διασφαλίσεις ; Μα τα σπίτια των ευάλωτων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Οι τράπεζες έχουν βασική ευθύνη και για τη χρεοκοπία αλλά και για τη πορεία της οικονομίας. Για χάρη τους, προκειμένου να σωθούν αυτές, υποβληθήκαμε σε τεράστιες θυσίες, μέσα από τα μνημόνια της ακραίας λιτότητας.

Δεν είναι μόνο οι τράπεζες και οι τραπεζίτες το πρόβλημα.

Κυρίως είναι οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις και  το πολιτικό σύστημα. Γιατί οι τράπεζες και οι τραπεζίτες δε λειτουργούν από μόνοι τους.

Σε μια περίοδο σφοδρής οικονομικής κρίσης ενώ οι επιχειρήσεις οι μικρές και οι μεσαίες στενάζουν, οι τράπεζες έχουν τις κάνουλες κλειστές. Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη από δανεισμό, όχι να πάρουν δάνειο αλλά ούτε απ’ έξω να περάσουν.

Ελπίζω τουλάχιστον να μη τολμήσετε τώρα που θέλετε να πτωχεύετε νοικοκυριά για λίγες χιλιάδες ευρώ, να κάνετε το χατίρι των μετόχων στη Τράπεζα Πειραιώς. Που από ότι μαθαίνω δεν επιθυμούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τους οφειλόμενους τόκους, ύψους 165 εκ ευρώ, από το δάνειο των 2 δις, το λεγόμενο cocos, που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο.