τσίπρας-η-αριστερά-να-δώσει-τη-μάχη-ενά-576171
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.02.2019 | 16:53

Τσίπρας: Η Αριστερά να δώσει τη μάχη ενάντια στον φασισμό

«Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να «λερώσουν τα χέρια τους» ενάντια στον φασισμό». Ο φασισμός δεν τσακίζεται στα λόγια, τσακίζεται στην πράξη, στην καθημερινότητα, στην ευθύνη που νιώθει ο καθένας».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του σε forum «για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη με τίτλο: #DF19: Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά. Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε», που διοργανώνει το DF19 (Documento Forum)

Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε»

Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός «αποτελεί δύσκολο εγχείρημα για τους αριστερούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους, και γενικότερα τους αντιφασίστες, να μην υποπέσουν στο ολίσθημα των εύκολων απαντήσεων για την άνοδο της ακροδεξιάς αγριότητας, του αντισημιτισμού, του φασισμού. Πολλές φορές, αποτυπώνεται μια στρατηγική αμηχανία απέναντι στο τέρας».

«Αξίζει λοιπόν, για να αποφύγουμε αυτό το ολίσθημα, να κατανοήσουμε το φασισμό. Όχι απλώς ως τρόπο κοινωνικής οργάνωσης, αυτό είναι εξαιρετικά απλό και σαφές. Αλλά να κατανοήσουμε γιατί σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, ελκύει και κινητοποιεί λαϊκές δυνάμεις, που με μια αυτόματη ανάγνωση θα έπρεπε να βρίσκονται μαχητικά απέναντί του» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι «ο φασισμός δεν δρα μόνο στο πεδίο της μηδενιστικής καταγγελίας. Κατασκευάζει με γκεμπελική επιδεξιότητα και προπαγανδίζει απτές, δήθεν φιλολαϊκές απαντήσεις στην πράξη. Κρύβοντας το απάνθρωπο πρόσωπό του πίσω από ένα χυδαίο λαϊκισμό».

«Η Αριστερά λοιπόν, τότε είναι πολύ περισσότερο που κρίνεται στην πράξη. Στη δυνατότητα να δώσει διέξοδο. Συνολική, απτή, άμεση. Ώστε να δημιουργήσει τους όρους υπέρβασης της απόγνωσης και του φόβου.

Να μετατρέψει την απόγνωση και τον φόβο σε δύναμη αντίστασης και πολιτικής αλλαγής. Ένα τέτοιο παράδειγμα συνιστά η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, δυστυχώς αναντίστοιχο με τις περισσότερες περιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στα χρόνια της κρίσης» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

«Στην Ελλάδα της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ διεξήγαγε ένα πολιτικό αγώνα με κεντρικό στοιχείο την εναλλακτική προοπτική. Μπήκε στη μάχη, θέτοντας όχι περιφερειακά ζητήματα αλλά το κεντρικό: Το ζήτημα της διακυβέρνησης.

Καταφέρνοντας να γίνει ο βασικός πυλώνας αμφισβήτησης ενός καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, στερώντας έτσι από τον φασισμό, που ήδη από την αρχή της κρίσης είχε σηκώσει κεφάλι, τη δυνατότητα να καλύψει αυτό το πολιτικό κενό» αναφέρει.

Στο φόρουμ συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, νομικοί, ακτιβιστές, συγγραφείς. Μεταξύ άλλων θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας, ο Φοίβος Οικονομίδης, διδάκτορας Ιστορίας της Σορβόννης, η Βασιλική Λάζου, ιστορικός, δρ τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, η Ζανέτ Μπαττίνου, αρχαιολόγος, διευθύντρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, , η Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός-ερευνήτρια στο ΕΜΕ, ο Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής, Πανεπιστήμιου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος – υποψήφιος διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου στο ΕΚΠΑ, ο Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, του Πανεπιστημίου και άλλοι