Το Μαξίμου διαφημίζει τα μέτρα -Για «πολιτική απάτη» και «παράταση της αδικίας» μιλά η αντιπολίτευση - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
21
Ιανουάριος
Back

Το Μαξίμου διαφημίζει τα μέτρα -Για «πολιτική απάτη» και «παράταση της αδικίας» μιλά η αντιπολίτευση

Να διαφημίσει τα μέτρα για την αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτή την κατεύθυνση εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα.

Ωστόσο οι επιδοτήσεις με την επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές ρεύματος γίνεται με επιβάρυνση του προϋπολογισμού αφού η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά δεν τόλμησε να βάλει «χέρι» στα υπερκέρδη των εταιρειών και να τα φορολογήσει προκειμένου να δώσει μεγάλη ανάσα σε λαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που λεηλατούνται από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Πάντως την ίδια στιγμή που το Μαξίμου κάνει λόγο για «αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος» μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν οι υπουργοί, η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτική απάτη που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς», ενώ με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση αρνείται την επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια και διατηρεί τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη». Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι η η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παρατείνει την αδικία». 

Πάντως στο ενημερωτικό σημείωμα του σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου:

Τα μέτρα για την αποκλιμάκωση και την σταθεροποίηση των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν:

(α) Kατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο επιδοτούνται πλέον και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh της κύριας κατοικίας, όπως και οι καταναλώσεις των υπόλοιπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών, με ποσοστό 50% επί της αύξησης του ρεύματος. Παράλληλα, η επιδότηση για τις πρώτες 300 Kwh της κύριας κατοικίας ενισχύεται σε 85%, για τις μικρές επιχειρήσεις σε 80% και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στο 60% της αύξησης του ρεύματος. Συνεπώς το σχήμα επιδοτήσεων διευρύνεται σημαντικά με κόστος περί τα 900 εκατ. ευρώ για τους επόμενους δύο μήνες.

(β) Εισάγεται τέλος επί των επιπλέον εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για την προηγούμενη περίοδο, με την μεθοδολογία που ορίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

(γ) Kατά τον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των νοικοκυριών το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία. Η επιστροφή μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ ανά ωφελούμενο. Το κόστος υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ.

(δ) Από τον Ιούλιο του 2022 και έως τα τέλη του έτους, και εάν απαιτηθεί με επέκταση το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά και συγχρόνως ενισχύεται ο παρών μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος οριζόντια ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.

Πιο συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση θα προσαρμόζεται το ποσοστό επιδότησης ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα μεσοσταθμικά, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την κρίση. Υπολογίζεται ο μηχανισμός να απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Το κόστος αυτής της παρέμβασης για το 2ο εξάμηνο του έτους, με βάση τις σημερινές τιμές ρεύματος, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος.

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω παρεμβάσεων για το υπόλοιπο του 2022 ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!