Τι Θάτσερ, τι Μπακούνιν στη ΝΔ! Τα… επιχειρήματα για τις αλλαγές στα εργασιακά

  • Απο Μάκης Χολέβας
  • 21 Ιουνίου 2021 - 12:00
  • Comments Off

Τι Θάτσερ, τι Μπακούνιν στη ΝΔ! Τα… επιχειρήματα για τις αλλαγές στα εργασιακά

Mεγάλη συζήτηση έγινε για το εργασιακό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει και δικαίως. Πέρα από τις αντιδράσεις με απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και  κοινοβουλευτικές κόντρες.

Πολλά προκάλεσαν εντύπωση, ειδικά στην υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο, που πλέον ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι οι βουλευτές της ΝΔ επιχειρηματολόγησαν με διάφορους τρόπους, είτε πάνω στα άρθρα, είτε στη γενική αντίληψη των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εργασίας.

Μέσα στις πολλές τοποθετήσεις… χάθηκε, πάντως, μια μεγάλη αντίφαση: Το νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα… έμπνευσης από τη σκέψη της Μάργκαρετ Θάτσερ, νεοφιλελεύθερης πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας τη δεκαετία του 80 αλλά και του αναρχικού θεωρητικού Μιχαήλ Μπακούνιν!

Γιατί γελάτε, κύριοι, όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για του λόγου το αληθές:

Καιρίδης και Θάτσερ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Εδώ και σαράντα χρόνια -δεν είναι τωρινή η κουβέντα, γίνεται το 2021, έγινε το 2010, έγινε το 2000, έγινε το 1990- καταγγέλλουμε τον «Θατσερισμό» (…)

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Βρετανία, -αν δεν το ξέρατε- σε σχέση με το 1980 έχει αυξήσει την απόστασή της από τη χώρα μας.

Εμείς έχουμε μείνει πίσω. Εμείς καταγγέλλουμε τους θατσεριστές, αλλά αυτοί προχώρησαν μπροστά, πολύ μπροστά. Η προβληματική τότε χώρα της Ευρώπης κατέστη η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι  «καταγγέλλουμε δια πάσαν νόσον τον θατσερισμό». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην απεργία των ανθρακωρύχων του 1984 ισχυριζόμενος τα εξής:

«Ουδείς στη Βρετανία το 1984, ούτε στο Εργατικό Κόμμα, υπερασπίζεται την απεργία των ανθρακωρύχων. Όλοι, Αριστεροί και Δεξιοί, τη θεωρούν μέγα λάθος. Στα δε πρώην προπύργια των Εργατικών ανθρακωρύχων στη Βόρεια Αγγλία εκλέγουν σήμερα τους επιγόνους της Θάτσερ και όχι τους Εργατικούς, όπως έκαναν μέχρι πρόσφατα»

Χρυσομάλλης και Μπακούνιν

Κι εκεί που λέει κάνεις, να από πού ήρθε η… έμπνευση για το εργασιακό νομοσχέδιο, εμφανίστηκε ένας άλλος βουλευτής της ΝΔ, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος παρουσίασε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη σαν… αναρχικό που εμπνεύστηκε από τον αναρχικό θεωρητικό Μπακούνιν!

Κι αν δεν μας πιστεύετε διαβάστε τη δήλωση και δείτε το βίντεο:

«Αν θέλατε να τρολάρετε και να ασκήσετε μια κριτική στον Κωστή τον Χατζηδάκη, τον υπουργό θα μπορούσατε απλά να του πείτε -το οποίο είναι και αλήθεια- ότι στην ουσία εφαρμόζει, αυτά που είχε πει και ο Μιχαήλ Μπακούνιν.

Δηλαδή: Βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας, αποδίδει στην εργασία αυτό που της οφείλεται δίκαια και αποδίδει με τον τρόπο αυτό στους ανθρώπους ασφάλεια, άνεση και αναψυχή.

Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, που γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο».

Στο βίντεο μετά το 6.45 η αναφορά:

Τι Θάτσερ, τι Μπακούνιν στη ΝΔ…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΝΔ, ΘΑΤΣΕΡΙΣΜΟΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ, ΑΝΑΡΧΙΑ, ΘΑΤΣΕΡ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ, PROTEINOMENA, ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ, ΜΙΤΛΟΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]