τι-γυρεύουν-ξανά-οι-τούρκοι-στο-αιγαίο-876417
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.02.2021 | 10:42

Τι γυρεύουν (ξανά) οι Τούρκοι στο Αιγαίο;

Τι γυρεύουν (ξανά) οι Τούρκοι στο Αιγαίο;

Υποτίθεται ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Αθήνα αυτή τη φορά, θα είχαμε τη δεύτερη συνάντηση

του νέου κύκλου διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και υποτίθεται ότι καθώς οι διερευνητικές επαφές

βρίσκονται σε εξέλιξη, οι δύο πλευρές θα απέφευγαν κάθε πρόκληση.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολία ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να προσέλθει στο τραπέζι της συζήτησης λόγω και της πίεσης

που της ασκήθηκε, στο μέτρο που το επέτρεψε η στάση της Γερμανίας, από την ΕΕ. Και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Ερντογάν

έχει το χαβά του. Αναγκάζεται να εμφανιστεί διαλλακτικός, αναμένοντας και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο δεν έχει τη διάθεση να πάψει να τονίζει και την παρουσία του και τις διεκδικήσεις του. Αυτό το μήνυμα θέλει να δώσει με την έξοδο, στο Αιγαίο,
του «Τσεσμέ», ενός πλοίου που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας και έχει ιστορικό εξόδων στο Αρχιπέλαγος.  Το Τσεσμέ θα κινείται μέχρι και τις 2 Μαρτίου, πραγματοποιώντας έρευνες, σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν ψάχνει να βρει τρόπο να φύγει από το τραπέζι των συνομιλιών. Θα στήσει ένα  blame game προκειμένου να επιρρίψει την ευθύνη για το ναυάγιο του διαλόγου, το οποίο επιδιώκει. Να αποφορτίσει έτσι την πίεση που δέχεται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου και να αρχίσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των κυριαρχικών συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ελλάδα δεν  έχει κανένα λόγο και δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν.  Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έχουν επαναλάβει ότι η Αθήνα προσέρχεται στις συνομιλίες με μηδενική αφέλεια και περιμένει από την Τουρκία να αποδείξει τη συνέπεια και διάρκεια στην αποφυγή των προκλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι τουρκικές κινήσεις βρίσκονται υπό στενή και διαρκή παρακολούθηση.