ΣΥΡΙΖΑ: Τι απαντά για την τροπολογία – άρση ποινικών ευθυνών αιρετών

Θέση παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία του Νικήτα Κακλαμάνη που υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. (Ψήφισε ΠΑΡΩΝ το ΜΕΡΑ25. Ψήφισε κατά το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση).

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από παράνομες πράξεις, αποτελεί μόνο ένα φίλτρο έτσι ώστε υπάλληλοι και αιρετοί να μην διώκονται για νόμιμες υπογραφές τους για τις οποίες είχαν λάβει ΔΙΠΛΗ έγκριση από ΥΔΕ και ΕΣ.

Αναλυτικά όσα σχολιάζουν πηγές του  ΣΥΡΙΖΑ

«Η Τροπολογία αφορά εντολές ενταλμάτων και όχι κάτι άλλο, εγκεκριμένων από ΔΙΠΛΟ προληπτικό έλεγχο από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ).

Δηλαδή, όπ οι υπάλληλοι και οι αιρετοί την ώρα που υπέγραφαν  καλοπίστως (όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση), είχαν μπροστά τους ΔΙΠΛΗ έγκριση.

Δεν καταλαμβάνει υποθέσεις όπως απιστία, πλαστογραφία, απάτη, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση, παράβαση καθήκοντος ή άλλα αδικήματα που βρίσκονται σε έλεγχο από την ελληνική δικαιοσύνη και εμπεριέχουν δόλο.

Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από παράνομες πράξεις , αποτελεί μόνο ένα φίλτρο έτσι ώστε υπάλληλοι και αιρετοί να μην διώκονται για νόμιμες υπογραφές τους για τις οποίες είχαν λάβει ΔΙΠΛΗ έγκριση από ΥΔΕ και ΕΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος φορέας στη χώρα που είχε ΔΙΠΛΟ προληπτικό έλεγχο είναι ο Δήμος Αθηναίων και μόνο αυτός.

Οι δήμοι της χώρας υπόκειντο σε προληπτικό έλεγχο μόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι Περιφέρειες και οι (πρώην) νομαρχίες υπόκειντο σε προληπτικό έλεγχο μόνο από την ΥΔΕ ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε μόνο απολογιστικό – κατασταλτικό έλεγχο. Μόνο ο Δήμος της Αθήνας είχε δύο μηχανισμούς όπως αναφέρει η τροπολογία.

Άρα υποθέσεις που αναφέρουν δημοσιεύματα πρώην Νομαρχών και πρώην Δημάρχων που ερευνώνται ή διώκονται εμπίπτουν στην απόλυτη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης και δεν επηρεάζονται από την τροπολογία.

Η κυβέρνηση μετά από την ένταση που έχει δημιουργηθεί και έχει αναστατώσει τον υγιή κόσμο της αυτοδιοίκησης, οφείλει να παρέμβει διευκρινιστικά ώστε με κατηγορηματικό τρόπο να αποκατασταθεί το αίσθημα διαφάνειας και απονομής δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει δημόσια σχέδιο τροπολογίας που διασαφηνίζει τον λόγο και τον ρόλο της εν λόγω ρυθυμισης. Δεν θα ανεχτούμε και δεν θα κλείσουμε το μάτι σε χαριστικές διατάξεις. Τα όργανα της αυτοδιοίκησης έχουν ευθύνη να τοποθετηθούν».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΑΙΡΕΤΟΙ, ΕΥΘΥΝΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!