ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως: Απόπειρα συγκάλυψης σεξουαλικής παρενόχλησης εκπαιδευτικού από στέλεχος εκπαίδευσης; - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
27
Νοέμβριος
Back
Γυμνάσια-Λύκεια

ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως: Απόπειρα συγκάλυψης σεξουαλικής παρενόχλησης εκπαιδευτικού από στέλεχος εκπαίδευσης;

Ερώτηση με αιχμές για «ενδεχόμενη προσπάθεια συγκάλυψης περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης εκπαιδευτικού» κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, 28 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Την πρωτοβουλία για την ερώτηση πήραν η βουλεύτρια Κιλκίς και αναπληρώτρια τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ισότητας των Φύλων, Ειρήνη Αγαθοπούλου, και η βουλεύτρια Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου.

Η ερώτηση:

Θέμα: «Προσπάθεια συγκάλυψης περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της Εκπαίδευσης;»

Η Κυβέρνηση της ΝΔ διατείνεται πώς έχει ενσκήψει με την δέουσα πολιτική ευαισθησία και έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των εκφάνσεων αυτής, όπως εκδηλώνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και προσωπικής ζωής τόσο των γυναικών κυρίως που την υφίστανται, όσο και άλλων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Ωστόσο πρόσφατα, πολλοί/ες βουλευτές και βουλεύτριες μέσω του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου, γίναμε παραλήπτες/τριες καταγγελίας για πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης σεξουαλικής παρενόχλησης, που υπέστη εκπαιδευτικός από υψηλόβαθμο στέλεχος εκπαίδευσης στην περιοχή της Καβάλας.

Ο καταγγέλων σύζυγος της εκπαιδευτικού, σύμφωνα με τα γραφόμενά του, ενημέρωσε μέσω επιστολής τόσο τον Πρωθυπουργό, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021, για την καταχρηστική και παραβιαστική συμπεριφορά του Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Καβάλας, όσο και την Υπουργό Παιδείας και τους αρμόδιους παράγοντες που όφειλαν να χειριστούν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Με βάση τον καταγγέλοντα και ενώ κατά την εκτίμησή του έχουν κατατεθεί αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν την σε βάθος χρόνου και έκταση της εξουσιαστικής, εργασιακής παρενόχλησης και του εργασιακού mobbing που υπέστη η εκπαιδευτικός, η Υπουργός υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα  με την οποία, η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο «ελλείψει στοιχείων». Ο δε εγκαλούμενος αν και έχει υποπέσει – πάντα σύμφωνα με την καταγγελία – σε μια σειρά ποινικών παραπτωμάτων (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών που δεν ανευρέθη, εκβιαστικές συμπεριφορές, καθοδήγηση μαρτύρων, κτλ), παραμένει στην θέση του επί σειρά ετών, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί κανείς να τον «κουνήσει», λόγω των στενών του σχέσεων με πολιτικά πρόσωπα.

Ο καταγγέλων, πρόσφατα, προχώρησε και στην δημοσιοποίηση της υπόθεσης μέσω του Τύπου, κατόπιν και ενός άλλου πρόσφατου περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης άλλης εκπαιδευτικού στη Λάρισα, από υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος εκπ/σης και για το οποίο ορθώς το Υπουργείο Παιδείας κίνησε την διαδικασία της ΕΔΕ.

Επειδή τέτοιου είδους πρακτικές συγκάλυψης νομιμοποιούν την έμφυλη βία και την σεξουαλική παρενόχληση, το εύρος της οποίας έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα.

Επειδή δεν νοείται ένα τόσο καίριο Υπουργείο, όπως το Παιδείας,  να προβαίνει σε ενέργειες συγκάλυψης σε βάρος των υπαλλήλων του, η πλειοψηφία του οποίου είναι γυναίκες.

Επειδή η προσπάθεια συγκάλυψης σεξουαλικής παρενόχλησης λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την δυνατότητα καταγγελιών και σε βάρος των γυναικών οι οποίες την υφίστανται.

Επειδή κάθε προσπάθεια συγκάλυψης αντιτίθεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και συνιστά ποινικό αδίκημα.

Επειδή αυτά τα φαινόμενα είναι υπαρκτά και οφείλουν να γίνουν ορατά και χωρίς το φόβο των αντιποίνων και στον χώρο της εκπαίδευσης.

Επειδή πρέπει επιτέλους να τεθεί φραγμός στην όποια εξουσιαστική, παραβιαστική συμπεριφορά όσων βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχει περιέλθει εν γνώσει σας η εν λόγω καταγγελία; Κι αν ναι, προτίθεστε να την επανεξετάσετε; Επιβεβαιώνετε το περιεχόμενο των καταγγελιών και αν ναι, γιατί η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο;
2. Σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο σας και με ποιο σκεπτικό η υπόθεση ετέθη στο αρχείο, εάν αυτό έχει συμβεί;
3. Υπήρξε εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για αργία και παραπομπή της υπόθεσης στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπως καταγγέλεται, για τον εν λόγω Δ/ντη Β/Θμιας Εκπ/σης Καβάλας, και αν ναι, γιατί δεν προχώρησε;
4. Τι μέτρα προτίθεται το Υπουργείο σας να λάβει για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 1. Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
 2. Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
 3. Φίλης Νικόλαος
 4. Τζούφη Μερόπη
 5. Αναγνωστοπούλου Σία
 6. Αυγέρη Δώρα
 7. Βαγενά Άννα
 8. Βερναρδάκης Χριστόφορος
 9. Δρίτσας Θεόδωρος
 10. Ζουράρις Κωνσταντίνος
 11. Κασιμάτη Νίνα
 12. Λάππας Σπύρος
 13. Μάλαμα Κυριακή
 14. Μάρκου Κώστας
 15. Μουζάλας Γιάννης
 16. Μπάρκας Κωνσταντίνος
 17. Μωραΐτης Θάνος
 18. Νοτοπούλου Αικατερίνη
 19. Παπαδόπουλος Σάκης
 20. Πέρκα Θεοπίστη
 21. Πούλου Παναγιού
 22. Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
 23. Σκουρολιάκος Πάνος
 24. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
 25. Φάμελλος Σωκράτης
 26. Φωτίου Θεανώ
 27. Χαρίτου Δημήτριος
 28. Χρηστίδου Ραλλία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!