Στην «πρέσα» η Αθήνα από το βέτο του ΔΝΤ για το χρέος

Σενάρια για συνέχιση της απουσίας του Δ.Ν.Τ από τη διαδικασία χρηματοδότησης του προγράμματος της Ελλάδας φέρνει στο προσκήνιο η έκθεση που διέρρευσε για το ελληνικό χρέος. Εκεί χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» ακόμη και αν οι αποφάσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εφαρμοστούν πλήρως

Η ανάλυση του ΔΝΤ στέλνει ένα μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι ακόμη κι όλα τα επώδυνα μέτρα (πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία, επιπλέον μέτρα λιτότητας κ.λπ.) να εφαρμοστούν δεν φτάνουν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο και να βγάλουν την Ελλάδα σε τροχιά αυτόνομης οικονομικής πορείας.

Κι γιατί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα εκτοξευθεί μακροπρόθεσμα. Αντίθετα με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, το ΔΝΤ, θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος θα προσεγγίσει το 170% του ΑΕΠ το 2020, το 164% μέχρι το 2022 και στη συνέχεια θα αυξηθεί αγγίζοντας ως το 2060 το εκρηκτικό 275% του ΑΕΠ – καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας θα μετακινείται υψηλότερα από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων του επίσημου τομέα στα υψηλότερα της αγοράς.

Στο φόντο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση  του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου όπου αναμένεται  να συζητηθούν οι δύο εκθέσεις που έχουν συντάξει τα στελέχη του Ταμείου για την Ελλάδα (για χρέος και πρόγραμμα διάσωσης) και εκτιμάται ότι υα ληφθεί απόφαση για το τι ακριβώς θα πράξει το Ταμείο με την Ελλάδα.

Οι αποφάσεις θα έχουν πολιτικό και ουσιαστικό περιεχόμενο και θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το πώς θα εξελιχθεί η ασθμαίνουσα διαδικασία αξιολόγησης.

Άλλωστε τρεις μέρες μετά συνέρχεται το EWG όπου Όλια εκτιμηθεί η κατάσταση από τους εκπροσώπους των κρατών μελών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δε συζητούν το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει χωρίς παροχή κεφαλαίων αλλά μόνο τεχνικής βοήθειας όπως τα τελευταία χρόνια φαντάζει ως το πιο πιθανό τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Ουσιαστικά έτσι το πονεί το για επιστροφή στις αγορές μακραίνει και καθίσταται μονόδρομος η «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης με ορόσημα και «στάγδην» χρηματοδότηση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΚΘΕΣΗ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ, ΔΝΤ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!