Σταϊκούρας: Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι απώλειες στο ΦΠΑ -Διογκώθηκε η φοροδιαφυγή
Για διόγκωση της φοροδιαφυγής και απώλεια εσόδων, εξαιτίας της υπερφορολόγησης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, κάνει λόγο ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα σε δήλωση του, σημειώνει:
«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απώλεια εσόδων από την είσπραξη του Φ.Π.Α. είναι αποκαλυπτική της εσφαλμένης και αδιέξοδης πολιτικής, που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Κυβέρνηση η οποία, με τη λανθασμένη ανοχή των δανειστών, επέλεξε να αυξήσει τους φόρους, κυρίως τους έμμεσους φόρους.
Αποτέλεσμα; Μείωση των εσόδων και διόγκωση της φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα, η απώλεια Φ.Π.Α., διογκώθηκε και ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ το 2015.
Και ενώ προβλέπονταν πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δις ευρώ, τελικά εισπράχθηκαν μόλις 200.000.000 ευρώ.
Αντιθέτως, το 2014, όταν η τότε Κυβέρνηση μείωσε φορολογικούς συντελεστές, τα έσοδα αυξήθηκαν και η φορολογική συμμόρφωση βελτιώθηκε.
Είναι πλέον ξεκάθαρο:
Οι υψηλοί φόροι συρρικνώνουν τα εισοδήματα των πολιτών, μειώνουν τα έσοδα του Κράτους και τελικά “σκοτώνουν” την ανάπτυξη.
Όπως έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, απαιτείται, άμεσα, η εφαρμογή ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, στους αυστηρότερους φορολογικούς ελέγχους και στην προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να “αναπνεύσει” η οικονομία και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα».
Προτεινόμενα άρθρα
01.06.2026 | 09:58
01.06.2026 | 08:58






