ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δυσκολεύει το έργο των αιρετών – δημοσίων υπαλλήλων

Σε καταγγελία για τις κωλυσιεργίες που παρατηρούνται, από πλευράς κυβέρνησης, σε μεταθέσεις δημόσιων υπαλλήλων σε άλλη θέση, κοντά στο δήμο που έχουν εκλεγεί, προχωρούν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, η Σοφία Σακοράφα, ο Νίκος Βούτσης, η Όλγα Γεροβασίλη και η Αφροδίτη Σταμπουλή.

Όπως υποστηρίζουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, «σύμφωνα με το άρθρο 93 παρ. 7 του Ν. 3852/2010 “Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου τον οποίο έχουν εκλεγεί.

Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτησή τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή”».

Η κατ’ εφαρμογή του άρθρου 93 παρ. 7 του Ν. 3852/2010 απόσπαση υπαλλήλων από την υπηρεσία που υπηρετούν σε αντίστοιχη θέση και υπηρεσία του τόπου στον οποίο έχουν εκλεγεί είναι δηλαδή υποχρεωτική και δεν προϋποθέτει την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, αλλά μόνο την ύπαρξη αντίστοιχης υπηρεσίας και θέσης στον νομό που ο υπάλληλος έχει εκλεγεί. Ωστόσο, όπως λένε και καταγγέλλουν, παρά τα γραφόμενα του νόμου, «παρατηρείται όμως το φαινόμενο να μην υλοποιεί η Διοίκηση αποσπάσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών προς την επαρχία, σύμφωνα με αναφορές και πληροφορίες που λαμβάνουμε. Σειρά από αποσπάσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα στον Γ. Γ. του Υπουργείου Υγείας».

Κατόπιν αυτού, ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

1. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει, με ικανοποιητικούς όρους η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν εκλεγμένα στελέχη της παρακωλύονται να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους, καθώς δεν είναι πάντα εύκολη, λόγω απόστασης, η μετακίνησή τους από τον τόπο εργασίας στον τόπο εκλογής ως μελών αιρετής διοίκησης ΟΤΑ Α’ ή Β΄ Βαθμού;

2. Σε ποιο χρονικό βάθος θα υλοποιηθούν όλες οι αποσπάσεις που εκκρεμούν στο Υπουργείο Υγείας;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΡΩΤΗΣΗ, ΜΕΤΑΘΕΣΗ, ΑΙΡΕΤΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!