Σήμερα το σχέδιο για την προστασία της Α΄κατοικίας -Οι αποφάσεις του Μαξίμου

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, καθώς το υφιστάμενο σχέδιο προστασίας παύει να ισχύει από την 1η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για τον Μάιο, αναμένονται νέες ανακοινώσεις, πιθανόν το απόγευμα. Το νέο πακέτο θα προβλέπει την επανάληψη της εισοδηματικής ενίσχυσης των εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής, αλλά και έναν δεύτερο γύρο χαμηλότοκων δανείων για τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος.

Οι αποφάσεις

Σε επίπεδο Πρωθυπουργού πλέον έχει πάει η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία της α’ κατοικίας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες  πληροφορίες δεν επήλθε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις. Ουσιαστικά αναζητείται πολιτική σφργίδα σε υψηλότατο επίπεδο καθώς μπορεί μεν οι εκπρόσωποι ων θεσμών να βλέπουν θετικά το προτεινόμενο νέο σχήμα, με την επιδότηση από το Κράτος των δανείων νοικοκυριών- επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό, ωστόσο έχουν «στυλώσει» τα πόδια για την επιδιωκόμενη παράταση του ισχύοντος πλαισίου, διαμορφωθεί οριστικά το νέο σχήμα.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει ένα μείζον θέμα που εν μέσω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης μπορεί να αποτελέσει πολιτική «βόμβα». Πάντως οι όποιες αποφάσεις αναμένονται άμεσα καθώς σήμερα λήγει η διαδικασία προστασίας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει παράταση της λειτουργίας της πλατφόρμας για κάποιους μήνες για κάθε δανειολήπτη, επιδότηση δόσεων για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό αλλά και αντίστοιχη πρόβλεψη για ευάλωτες .

Πιο συγκεκριμένα έχει προτείνει:

–              Την κατάργηση ρυθμίσεων τύπου Νόμου Κατσέλη και την προώθηση προστασίας με στοχευμένο τρόπο

–              Τις κρατικές επιδοτήσεις δανείων όσων επλήγησαν από την πανδημία δάνεια και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Κύριο ενδιαφέρον θα στραφεί σε ευάλωτες ομάδες με την διαμόρφωση κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας.

–              Τη διενέργεια μελέτης επιπτώσεων για το πόσο είναι οι πραγματικά πληττόμενοι,

–              Τη διαμόρφωση πλαισίου ρευστοποιήσεων μέσα από ένα κρατικό φορέα ώστε να αποφευχθούν εξώσεις

–              Την απάλειψη κάθε είδους προστασίας όσων δανείων είχαν “κοκκινίσει” στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή η παύση πληρωμών είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

–              Τη διαμόρφωση ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου για επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπου θα δίνεται μια «2η ευκαιρία» μέσα από μια διαδικασία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο οι θεσμοί στα αιτήματα αυτά απαιτούν «κουρέματα» δηλαδή, παράταση ελάχιστων εβδομάδων, επιδότηση δόσεων στεγαστικού δανείου για πληγέντες δανειολήπτες, κατ’ αρχήν στο 100% για τους τρεις πρώτους μήνες και στη συνέχεια το ποσοστό αυτό να βαίνει μειούμενο ως το 50%, αλλά και μη συμπερίληψη άλλων ομάδων, αλλά πρόβλεψη άλλου τύπου γιαυτούς.

Δηλαδή, οι θεσμοί θέτουν ένα όριο παράτασης κοντά στο μήνα αν και βέβαια από την πλευρά των τραπεζών τονίζεται ότι ακόμα κι αν εκπνεύσει το ισχύον πλαίσιο δε θα  προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Τονίζουν την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών, της ανάγκης αποκάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών σημειώνοντας ότι στο παρελθόν της 10 ετούς κρίσης παρά το πλαίσιο γινόταν περίπου 60.000 πλειστηριασμοί χωρίς τόσο «φασαρία».

Γιώργος Αλεξάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΟΥΛΗ, ΣΧΕΔΙΟ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Α ΚΑΤΟΙΚΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]