σε-αθήνα-και-σκόπια-ο-μάθιους-νίμιτς-435463
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.01.2018 | 20:44

Σε Αθήνα και Σκόπια ο Μάθιους Νίμιτς

Στην Αθήνα και στα Σκόπια θα βρεθεί τέλος του μήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για διαβουλεύσεις σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ την επομένη, στις 31 Ιανουαρίου θα μεταβεί στα Σκόπια.

Οι επισκέψεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της συνάντησης των δύο πλευρών την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς περιελάμβαναν πέντε ονόματα, όλα με τον όρο Μακεδονία. Ειδικότερα τα: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Ο ειδικός διαμεσολαβητής χαρακτήρισε απ’ την πλευρά του μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στη λύση.

Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, όπου τονίστηκε μεταξύ άλλων η θέληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης.