«Ρότα» για το νέο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί η ηγεσία του

Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα συνιστωσών και διαμαρτυρίας σε ένα κόμμα εξουσίας με ξεκάθαρες προτάσεις και προωθητική δυναμική επιχειρεί το διήμερο αυτό η ηγετική ομάδα με επικεφαλής τπν Αλέξη Τσίπρα. Κεντρικός στοχος η έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης πλατφόρμας ιδεών αλλα και δομής που θα επιτρέπουν στον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ του 35% να δώσει το ενεργό του στίγμα σ´ ενα κόμμα που η αναζητεί νέα κοινωνικά υποκείμενα να απευθυνθεί. Κι αυτο την ωρα που η σχέση του με τις ενεργές παραγωγικές δυνάμεις αμφισβητείται απο πολλούς.

Η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων συνιστωσών (ΚΟΕ και ΔΕΑ) διδει τη δύνατοτητα σε δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ για διαμορφωςη μιας νέας ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας, εν οψει  και της  διεξαγωγής του Συνεδρίου τον Φεβρουάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφοριες επιδιώκει η ΚΕ να θέσει τις βάσεις για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τη ανανέωση του κομματικού μηχανισμού και των οργανώσεων ανά την Ελλάδα μέσα από μια καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Παράλληλα αναμενεται να ξορκίσει την «κομματικοποίηση» του κράτους ενδεχομένως θέτοντας θέματα ασυμβίβαστων. Αυτο βέβαια φαντάζει δυςκολο καθώς η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού ειναι προφανής στο κόμμα που μεςα σε λίγα χρόνια καλείται, χωρίς εμπειρία και αναφορά σε δυναμικές ελίτ, να κρατήσει το τόνο ο της χώρας. Παράλληλα αναμενεται να κανει ανοίγματα σε ολους τους χώρους ώστε να κρατηςει ζωντανό το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιων στελεχών υπό προϋποθέσεις .

Τα θέματα του θα απασχολήσουν την Κ.Ε. oι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είναι

– η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και ο προγραμματισμός δράσης του κόμματος, καθώς και

– η εκλογή Γραμματέα Κ.Ε. και Πολιτικής Γραμματείας.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για ένα συνέδριο στρατηγικής και όχι για μία «μάχη βαρόνων».

Όπως ανέφερε , το κόμμα και τα μέλη του θα κληθούν να απαντήσουν σε νέα ερωτήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι η πορεία της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέες προκλήσεις, αναδεικνύοντας αδυναμίες της κομματικής λειτουργίας.

Η κ. Σβίγκου παρατήρησε μάλιστα ότι «υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της οργανωμένης βάσης του κόμματος και της νεολαίας του με την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στους μαζικούς χώρους, στις λαϊκές γειτονιές, αυτό δηλαδή που είδαμε και προεκλογικά στις συγκεντρώσεις μας και στις περιοδείες μας».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Οργανωτικού Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από τους «ρεαλιστές» της «Πλατφόρμας 2010» φέρεται να ειναι ο διάδοχος του Τ. Κορωνακη στη θέση του Γραμματέα της ΚΕ.

Παπντως ο γραμματέας που θα εκλεγεί την Κυριακή θα είναι «μεταβατικός» αφού θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο που θα εκλέξει νέα όργανα στη συνέχεια..

Η ΚΕ επίσης θα εκλέξει και τη νέα Πολιτική Γραμματεία, που μετά την αποχώρηση των στελεχών της «αριστερής πτέρυγας» είναι με πολλά κενα. Άγνωστο παραμενει αν θα εκλεγούν όλα τα μέλη της ή θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΡΑΝΙΑ ΣΒΙΓΚΟΥ, ΔΕΑ, ΚΟΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!