Ρήγας: «Δεν είναι φετίχ η μείωση του αφορολόγητου» - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
1
Ιούλιος
Back

Ρήγας: «Δεν είναι φετίχ η μείωση του αφορολόγητου»

«Το αφορολόγητο δεν πρέπει να πέσει, αλλά δεν είναι φετίχ εφ’ όσον θα συνοδεύεται από αντισταθμιστικά μέτρα που θα ανακουφίζουν τους πολίτες». Αυτό δήλωσε ο Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ρηγας μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων λέγοντας πως «η κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει μια πολύ δύσκολη συμφωνία, κάνοντας παράλληλα πολλά πράγματα για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος εξαθλίωσης των κατώτερων κοινωνικών τάξεων». Αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της Eurostat και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Eπιτροπής και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καθιστά εύλογες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων. «Η πίεση που ασκείται λοιπόν είναι αμιγώς πολιτική» συμπέρανε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ευρώπης ενοχλούνται από το διαφορετικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

Συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

Για συνολική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει την ποσοτική χαλάρωση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα έκανε λόγο ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχει λογική να συζητάμε θεωρητικά για το αν θα πέσει το αφορολόγητο, χωρίς να γνωρίζουμε το αντιστάθμισμα για τους πολίτες και την οικονομία» είπε, συμπληρώνοντας πως όλες οι ενέργειες που γίνονται έχουν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Το αφορολόγητο δεν πρέπει να πέσει, αλλά δεν είναι φετίχ εφ’ όσον θα συνοδεύεται από αντισταθμιστικά μέτρα που θα ανακουφίζουν τους πολίτες».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν ένα πείραμα που γυρνάει μπούμερανγκ στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη

«Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ» κατέληξε ο κ. Ρήγας «ήταν ένα πείραμα εφαρμογής ακραίων μέτρων και παραδειγματισμού άλλων χωρών, το οποίο γυρνάει μπούμερανγκ στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη».

Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά καρτ

Ο κ. Ρήγας επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα σταθερότητας της Ευρώπης και σχολίασε τις δηλώσεις Σόιμπλε περί αλληλεγγύης της Ευρώπης απέναντι στις πολιτικές επιλογές Τράμπ, επισημαίνοντας πως «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μπει σε αλά καρτ λογική». Συνέχισε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ με υπομονή και επιμονή εργάζεται για την αλλαγή της μεγάλης εικόνας της Ευρώπης, γιατί καμία από τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αλλάξει συνολικά το τοπίο στην Ευρώπη.

Η σοσιαλδημοκρατία δεν έχει κάνει κανένα βήμα που να διαμορφώνει πεδίο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, τις οποίες και δεν αναγνωρίζει, ενώ παραμένει στην ίδια πολιτική γραμμή με τη ΝΔ» δήλωσε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Η σοσιαλδημοκρατία δεν έχει κάνει κανένα βήμα που να διαμορφώνει πεδίο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Χωρίς πολιτικό σχέδιο η ΝΔ

Για ανυπαρξία πολιτικού σχεδίου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο κ.Ρήγας, λέγοντας πως η στρατηγική της συνοψίζεται στο «βαστάτε να κλείσει η αξιολόγηση για να τους ρίξουμε». Επεσήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, αν είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και δεν με ποιο τρόπο θα επιτύχει τα χαμηλά πλεονάσματα τα οποία εξαγγέλλει.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!