Πρόταση-πλαίσιο για δημοσιονομικά, χρέος καταθέτει η κυβέρνηση στους θεσμούς

Μια σειρά προτάσεων αναμένεται να καταθέσει στο Eurogroup της προσεχής Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με στόχο την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης. Σε αυτή τη δέσμη ιδεών που αναμένεται λίγο νωρίτερα να σταλεί σε Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ, θα περιγράφονται τα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει για μετά το 2018 το ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θα προσπαθήσει μέσω της θεσμοθέτησης ενός «μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων» να διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν σε βάθος χρόνου. Το ερώτημα είναι πώς η ελληνική πλευρά θα αποκρούσει την πίεση του Ταμείου και του Βερολίνου για νομοθέτηση τώρα μέτρων μείωσης του αφορολόγητου ορίου, περαιτέρω μείωσης των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και αύξησης του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Ως κίνηση «αντίστασης» η Αθήνα αναμένεται να  επιδιώξει μιας μορφής μικρή αναβολή με διαμόρφωση ακριβούς χρονοδιαγράμματος λήψης μέτρων σε περίπτωση εκτροχιασμού. Έτσι θα προτείνει και τη λύση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών, σε πιο ενισχυμένη όμως μορφή, ο οποίος είναι σε ισχύ για τουλάχιστον μια πενταετία πάνω από τις συντάξεις. Ουσιαστικά ο μηχανισμός θα ψηφιστεί τώρα από τη Βουλή, πλην όμως τα μέτρα που αυτός θα περιλαμβάνει δεν θα νομοθετηθούν από τώρα.
Παράλληλα αναμένεται να ζητήσει την επαναβεβαίωση του «αυτόματου μηχανισμού επιστροφής» σε περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων και έντονης αναπτυξιακής πορείας κατ΄ αντιστοιχία με ό,τι συνέβη πριν τις γιορτές με το «πακέτο Τσίπρα».
Κύριο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η επικοινωνιακή διαχείριση αλλά και το ξεκλείδωμα των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το χρέος, που οδηγεί στην ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Κι όλα αυτά για να υπάρξει ορίζοντας συμφωνίας το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
 
Γιώργος Αλεξάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΘΕΣΜΟΙ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, EUROGROUP


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!